• voidbanana
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Jag svarade på en kommentar som tydligen var postad på reddit via !sweden@leddit.danmark.party så jag dubbelpostar det i /c/nyheter också… Hoppas det är ok, annars tar jag gärna emot tips på hur vi ska hantera liknande.

    Citat https://feddit.nu/comment/136581

    Alltså… Jag gillar absolut inte tanken på att ta ifrån flyktingar något, men när jag fick covid och inte kunde sommarjobba under min studietid fick jag ingen sjukersättning för att jag i slutändan inte jobbat tillräckligt - eftersom jag pluggade ett krävande program på heltid.

    Jag tror att du hade kunnat söka ersättningsstöd, a.k.a socialbidrag, under din sjukdom på sommaren under din studietid när du egentligen hade tänkt jobba. Ersättningsstöd är dock inte utan villkor och motkrav det heller, så jag förstår den som vill undvika det alternativet.

    Ditt exempel väl lite av “whataboutism” som argument för att avskaffa stöd till nyanlända. Bara för att du hade det svårt i en situation så betyder det väl inte att alla andra också måste ha det svårt när de befinner sig i en annan situation?

    Jag hade verkligen unnat dig någon form av sjuklön under de där sommarmånaderna om du för övrigt stod till arbetsmarknadens förfogande. I allmänhet är sommarmånaderna svåra för studerande, det kan vara svårt att hitta ett sommarjobb och det är inte alltid det finns sommarkurser att skriva in sig på. Det är något som kan bli bättre i Sverige alldeles oavsett ersättningsnivåerna till nyanlända.

    Etableringsstöden delas inte heller ut “hur som helst”. Det finns motkrav, du måste delta i ett anvisat program hos arbetsförmedlingen. Det är också avgränsat till max två år.

    Jag har inte koll på upplägget med stöd för nyanlända i detalj. Det kan väl vara bra att göra en översyn på upplägg och ersättningsnivåer, speciellt om det nu är ifrågasatt. Men jag har svårt att tänka mig att det blir lättare för nyanlända att integrera sig i samhället om de får mindre stöd.

    Visst, om du trivialt lyckas gå hemma och pilla navelludd de första två åren, istället för att t.ex lära dig svenska, plugga eller söka jobb - då är det något fel på systemet. Sånt ska förstås åtgärdas. Men om du gör vad du kan för att komma igång, då är det sannolikt inte enklare att snabbt bli självgående i samhället om du samtidigt behöver oroa dig för om du har pengar till tak över huvudet och mat för dagen.

    • AndreasOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Grattis, du är den första som gjorde detta misstag! Tyvärr finns det ingen funktion på Lemmy att låsa alla kommentarsfält i en gemenskap utöver att manuellt låsa varenda tråd, men om öppna kommentarsfält leder till genomtänkta svar som det här ser jag det som ett argument för att hålla dem öppna.

      Jag överväger idén att starta diskussioner här när jag delar artiklar som först postades på den andra sidan genom att kopiera över några tänkvärda svar - med en förklaring om var de kommer ifrån förstås - men jag vet inte om det ska uppskattas. Actually, varför be om lov när man kan be om förlåtelse? Jag kör med det och stoppar om folk blir irriterade.

      Men för att svara på din kommentar: Jag har inte heller koll på precis hur mycket nyanlända får i stöd (varför publiceras inte detta offentligt egentligen?), men som en som är enig med detta förslag betraktar jag avskaffandet av stödet som ett effektivt sätt att filtrera de som väljer att ta sig hela vägen till Sverige. Med den invandringsnivå (och kvalitet) vi har haft de senaste åren är det förnuftigt att minska antalet nyanlända som saknar förmågan att etablera sig med egna tillgångar i en utvecklad ekonomi som Sverige har.

      Det är ett begränsat antal skattebetalande medborgare som står på notan för allt detta stöd. En befolkning på 8 miljoner kan och ska inte betala för hela världen, och när våra resurser belastas till denna grad är det ett bra tecken att lägga ner allt moraliserande om medmänsklighet och prioritera de medborgare som bidrar och ska bidra till systemet. OP som är svensk medborgare, talar svenska, utbildar sig och har förmågan att jobba ska inte behöva konkurrera med utlänningar som inte kan någon av dessa för stöd.

      Jag vill förresten inte säga att jag tycker högern har sitt hjärta på rätt plats med detta förslag, det är uppenbart att deras tidigare stöd av “öppna era hjärtan” var första steget i deras plan att överbelasta och sedan avveckla det offentliga. Den ideala lösning för mig är nedskärning av förmåner för utlänningar (inklusive utländska företag) men besparingarna ska omfördelas till det offentliga systemet och inte privata intressen.

  • Fox
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    11 months ago

    Krav i all ära men man måste se till att nyanlända får en chans att komma in på arbetsmarknaden och lära sig språket.

    Ta bort bidrag är inte en lösning som fungerar i helhet utan menar att man kan ställa krav på språket och man ska lära sig vardagssvenska under ett år och klarar man det ska man söka jobb. Klarar man däremot inte kraven inom SFI så tycker jag att man ska betalningsskyldig eller att man eventuellt får flytta till en ort som har anpassad eller lättare jobb.

  • lahna
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Kunde inte läsa hela atrikeln. Är det här bra?

    • voidbanana
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Här är ett lite längre citat av artikeln.

      På torsdagens regeringssammanträde fattade regeringen beslut om ett tilläggsdirektiv med innebörden att se över flera olika bidragsformer till nyanlända. Det är ett led i regeringens strävan att göra integrationspolitiken mer kravstyrd. Tanken är att de som kommer hit ska ta större ansvar för sin egen försörjning.

      Utredningen ska bland annat analysera om etableringsstödet skapar hinder för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. Oavsett resultatet ska utredaren lämna förslag på hur det så kallade etableringstillägget och bostadstillägget kan avskaffas.

      Samt ur en faktaruta i artikeln

      För nyanlända som deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram lämnas etableringsersättning.

      Etableringsersättningen lämnas under högst två år, är individuell och påverkas inte av hushållets sammanlagda inkomst.

      Etableringstillägg kan lämnas till den som får etableringsersättning och har hemmavarande barn medan den som är ensamstående utan hemmavarande barn kan få en bostadsersättning.

      • AndreasOP
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Tack! Har du abonnemang till DN? Jag vet inte hur reglerna är på feddit.nu angående delning av betalväggat innehåll men det vore fint om alla fick läsa hela artikeln och kommentera utan att dra förhastade slutsatser.

        • voidbanana
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          3
          ·
          edit-2
          1 year ago

          Jag slank bara förbi betalväggen denna gången. Tror att de ibland släpper igenom icke-betalande för att locka en att abonnera.

          Jag är inte så förtjust i det där med att återposta en artikel i sin helhet utan utgivarens medgivande. Visst, det är smidigt för oss icke-betalande iglar, men dn:s journalister kan väl vara förtjänta av lön. Alternativet med rent annonsfinansierade nyhetssajter brukar resultera i clickbait och usel journalistik.

          Konkret så är det ett upphovsrättsintrång att återposta en artikel i sin helhet utan upphovsrättsinnehavarens medgivande. I princip var även mina citat ett gränsfall. Citat tillåts förvisso i upphovsrätten, men inte om syftet är att enbart att återge materialet. Jag får skynda mig att komplettera med en kritik av texten nu. 🙂

          https://www.sjf.se/rad-stod/upphovsrattsradgivning/sa-far-du-anvanda-upphovsrattsskyddat-material

          • voidbanana
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            2
            ·
            1 year ago

            Tillägg. I detta fallet går det att läsa regeringens egen notis om ärendet.

            https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/drivkrafterna-till-arbete-ska-starkas-for-nyanlanda/

            Fördelen med oberoende journalistik som dn är förstås att de ibland bemödar sig med att nyansera och kritisera påståenden i partsinlagor som denna. I just detta fallet uppfattade jag dock inte nån sån kritik i dn:s artikel. Möjligen kan faktarutan ha tillfört något för en oinitierad läsare.

            Se, där kom min kritik av artikeln. Äntligen är mina citat här inom ramen för upphovsrätten. 😅

          • AndreasOP
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            1 year ago

            Intrång och intrång, lägg det upp på en extern pastebin som ignorerar takedown-requester är min syn på ämnet. 😛

            Allvarligt talat, jag hade inte haft problem med att betala för journalistik om prissättningen inte var så tokiga. Ingen vettig får nyheterna från en enda källa då det är omöjligt att en källa ska vara oberoende, men alla tidningar sätter priset som om kunden bara har en att prenumerera på. Vill man få ett balanserat perspektiv blir det uppåt 1000kr per månad om man betalar för alla nyhetskällor man läser. Om Spotify kan erbjuda hela sin bibliotek för 109kr/månad istället för 99kr per musikbolag-paket ser jag inte varför nyhetsbolag måste hålla sig till ett utdaterat kabel-TV betalningssystem.

            • dennisnedry
              link
              fedilink
              Svenska
              arrow-up
              2
              ·
              1 year ago

              Readly är rätt bra app för att få flera olika tidningar för ett pris. Vet dock inte vilka svenska dagstidningar som finns där.

              • AndreasOP
                link
                fedilink
                Svenska
                arrow-up
                1
                ·
                1 year ago

                Uppskattar förslaget men tyvärr har Readly bara Aftonbladet och Svenska Dagbladet i sin katalog, resten består av nöjesmagasin och utländska blaskor.

    • AndreasOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Hej och förlåt - jag brukar inte dela artiklar med betalväggar men det finns ingen annan tidning som rapporterade om det här och det väckte starka reaktioner på andra svenska forum så jag tyckte det var värt att dela här. Jag provade att söka artikeln upp i archive.org men alla deras versioner har också betalväggen.

      Om det här är bra eller inte beror på din syn på frågan och vad du tror förslaget ska uppnå. Det jag tror är att regeringen vill ta efter Danmark som kraftigt minskade bidraget till nyanlända för några år sedan och det minskade antalet asylansökningar dit.

  • Dartanjang
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    10 months ago

    Borde inte dethär leda till mer kriminalitet?