• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    KaffeMumrik at 2023-07-01 12:41:24+00:00 ID: jq9yvdx


    Alltså… Jag gillar absolut inte tanken på att ta ifrån flyktingar något, men när jag fick covid och inte kunde sommarjobba under min studietid fick jag ingen sjukersättning för att jag i slutändan inte jobbat tillräckligt - eftersom jag pluggade ett krävande program på heltid.

    Så… jag som bott, skattat, och levt i Sverige i kring 30 år behöver minsann bidra för att få ta del av skyddsnäten, men om du precis gått innanför dörren är det gratis?

    Åter igen, ser hellre att det funkar för båda parter men om jag behövde maxa all kredit jag kunde under flera månader för att kunna äta, så vet jag inte om jag tycker att det är rimligt att ge bidrag till nyanlända hur som helst.

    Det här är första gången någonsin som jag är kritisk till vår invandring alls, men har på senare år fått uppleva i första hand att vi själva verkligen inte är omhändertagna for shit i avseende vård/ sociala skyddsnät. Väldigt synd. Hade mycket hellre sett att det funkade.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Relevant_Ad585 at 2023-07-01 17:38:55+00:00 ID: jqa7nnz


      Förstår dig precis. De allra flesta som varit kritiska till Sveriges migrationspolitik är det av precis samma anledning. Inte för att alla är rasister.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Enider113 at 2023-07-01 17:47:36+00:00 ID: jqa8vpa


      Men det är ju samma högerpolitik som vill skära i stödet flyktingar får som varit inne och privatiserat och försämrat den välfärden på andra fronter. Problemet är inte invandringen utan den idiotiska politik som förts.

      Invandringen visade bara hur urholkat våran välfärd har blivit, medel Svenson hade bara blivit för rik för att se det. Så nu skyller folk på invandrarna när problemet varken skapades av dem eller kan förbättras av dem direkt. Så länge vi fortsätter skära i välfärden kommer den inte bli bättre.

    • voidbanana
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Jag tror att du hade kunnat söka ersättningsstöd, a.k.a socialbidrag, under din sjukdom på sommaren under din studietid när du egentligen hade tänkt jobba. Ersättningsstöd är dock inte utan villkor och motkrav det heller, så jag förstår den som vill undvika det alternativet.

      Ditt exempel väl lite av “whataboutism” som argument för att avskaffa stöd till nyanlända. Bara för att du hade det svårt i en situation så betyder det väl inte att alla andra också måste ha det svårt när de befinner sig i en annan situation?

      Jag hade verkligen unnat dig någon form av sjuklön under de där sommarmånaderna om du för övrigt stod till arbetsmarknadens förfogande. I allmänhet är sommarmånaderna svåra för studerande, det kan vara svårt att hitta ett sommarjobb och det är inte alltid det finns sommarkurser att skriva in sig på. Det är något som kan bli bättre i Sverige alldeles oavsett ersättningsnivåerna till nyanlända.

      Etableringsstöden delas inte heller ut “hur som helst”. Det finns motkrav, du måste delta i ett anvisat program hos arbetsförmedlingen. Det är också avgränsat till max två år.

      Jag har inte koll på upplägget med stöd för nyanlända i detalj. Det kan väl vara bra att göra en översyn på upplägg och ersättningsnivåer, speciellt om det nu är ifrågasatt. Men jag har svårt att tänka mig att det blir lättare för nyanlända att integrera sig i samhället om de får mindre stöd.

      Visst, om du trivialt lyckas gå hemma och pilla navelludd de första två åren, istället för att t.ex lära dig svenska, plugga eller söka jobb - då är det något fel på systemet. Sånt ska förstås åtgärdas. Men om du gör vad du kan för att komma igång, då är det sannolikt inte enklare att snabbt bli självgående i samhället om du samtidigt behöver oroa dig för om du har pengar till tak över huvudet och mat för dagen.