• voidbanana
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Jag tror att du hade kunnat söka ersättningsstöd, a.k.a socialbidrag, under din sjukdom på sommaren under din studietid när du egentligen hade tänkt jobba. Ersättningsstöd är dock inte utan villkor och motkrav det heller, så jag förstår den som vill undvika det alternativet.

    Ditt exempel väl lite av “whataboutism” som argument för att avskaffa stöd till nyanlända. Bara för att du hade det svårt i en situation så betyder det väl inte att alla andra också måste ha det svårt när de befinner sig i en annan situation?

    Jag hade verkligen unnat dig någon form av sjuklön under de där sommarmånaderna om du för övrigt stod till arbetsmarknadens förfogande. I allmänhet är sommarmånaderna svåra för studerande, det kan vara svårt att hitta ett sommarjobb och det är inte alltid det finns sommarkurser att skriva in sig på. Det är något som kan bli bättre i Sverige alldeles oavsett ersättningsnivåerna till nyanlända.

    Etableringsstöden delas inte heller ut “hur som helst”. Det finns motkrav, du måste delta i ett anvisat program hos arbetsförmedlingen. Det är också avgränsat till max två år.

    Jag har inte koll på upplägget med stöd för nyanlända i detalj. Det kan väl vara bra att göra en översyn på upplägg och ersättningsnivåer, speciellt om det nu är ifrågasatt. Men jag har svårt att tänka mig att det blir lättare för nyanlända att integrera sig i samhället om de får mindre stöd.

    Visst, om du trivialt lyckas gå hemma och pilla navelludd de första två åren, istället för att t.ex lära dig svenska, plugga eller söka jobb - då är det något fel på systemet. Sånt ska förstås åtgärdas. Men om du gör vad du kan för att komma igång, då är det sannolikt inte enklare att snabbt bli självgående i samhället om du samtidigt behöver oroa dig för om du har pengar till tak över huvudet och mat för dagen.