• AndreasOP
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Tack! Har du abonnemang till DN? Jag vet inte hur reglerna är på feddit.nu angående delning av betalväggat innehåll men det vore fint om alla fick läsa hela artikeln och kommentera utan att dra förhastade slutsatser.

    • voidbanana
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Jag slank bara förbi betalväggen denna gången. Tror att de ibland släpper igenom icke-betalande för att locka en att abonnera.

      Jag är inte så förtjust i det där med att återposta en artikel i sin helhet utan utgivarens medgivande. Visst, det är smidigt för oss icke-betalande iglar, men dn:s journalister kan väl vara förtjänta av lön. Alternativet med rent annonsfinansierade nyhetssajter brukar resultera i clickbait och usel journalistik.

      Konkret så är det ett upphovsrättsintrång att återposta en artikel i sin helhet utan upphovsrättsinnehavarens medgivande. I princip var även mina citat ett gränsfall. Citat tillåts förvisso i upphovsrätten, men inte om syftet är att enbart att återge materialet. Jag får skynda mig att komplettera med en kritik av texten nu. 🙂

      https://www.sjf.se/rad-stod/upphovsrattsradgivning/sa-far-du-anvanda-upphovsrattsskyddat-material

      • voidbanana
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Tillägg. I detta fallet går det att läsa regeringens egen notis om ärendet.

        https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/drivkrafterna-till-arbete-ska-starkas-for-nyanlanda/

        Fördelen med oberoende journalistik som dn är förstås att de ibland bemödar sig med att nyansera och kritisera påståenden i partsinlagor som denna. I just detta fallet uppfattade jag dock inte nån sån kritik i dn:s artikel. Möjligen kan faktarutan ha tillfört något för en oinitierad läsare.

        Se, där kom min kritik av artikeln. Äntligen är mina citat här inom ramen för upphovsrätten. 😅

      • AndreasOP
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Intrång och intrång, lägg det upp på en extern pastebin som ignorerar takedown-requester är min syn på ämnet. 😛

        Allvarligt talat, jag hade inte haft problem med att betala för journalistik om prissättningen inte var så tokiga. Ingen vettig får nyheterna från en enda källa då det är omöjligt att en källa ska vara oberoende, men alla tidningar sätter priset som om kunden bara har en att prenumerera på. Vill man få ett balanserat perspektiv blir det uppåt 1000kr per månad om man betalar för alla nyhetskällor man läser. Om Spotify kan erbjuda hela sin bibliotek för 109kr/månad istället för 99kr per musikbolag-paket ser jag inte varför nyhetsbolag måste hålla sig till ett utdaterat kabel-TV betalningssystem.

        • dennisnedry
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Readly är rätt bra app för att få flera olika tidningar för ett pris. Vet dock inte vilka svenska dagstidningar som finns där.

          • AndreasOP
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            1 year ago

            Uppskattar förslaget men tyvärr har Readly bara Aftonbladet och Svenska Dagbladet i sin katalog, resten består av nöjesmagasin och utländska blaskor.