Många har talat gott om forumet socialism.nu och att de saknar forumet. Men vilka var det som drev forumet? Någon som vet?
Det vore väldigr kul att hitta de som varit aktiva där och se om de inte kan vara med här på aggregatorn och på fedi.
Jag tänker också det vore kul att göra en intervju med några av dem
Soc.nu växte fram ur en irc-miljö runt millenieskiftet. På olika irc-kanaler fanns en ny generation autonoma grupper (Sthlms autonoma marxister, Globalisering underifrån, Autonomt motstånd, Alarm Gbg, Transformers Jkpg, Revolutionära socialister Linköping, Virvelvinden Lund) + AFA dokumentation, SUF och Motkraft. Ur den smältdegeln uppstod en massa nya projekt o sajter: Planka.nu, Asocialstyrelsen, Piratbyrån (senare The Pirate Bay), humorsajten 44an.com, nystart av Motkraft, Vår makt, Gatuaktionen/Kolla, nybildning av Riff-raff, Kvinnopolitiskt forum, Osynliga partiet, en hel våg Reclaim the streets/Cityfester. Ett lekfullt teoretiskt laboratorium med mkt läsning av Deleuze, Guattari, Negri, Dauve osv. Just soc.nu startades av 1915 o dab, båda från AFA doku. dab spårade snart ut i konspirationsteorier o fler autonoma fyllde på som moderatorer. 1915 tröttnade också snabbt på sajten o lämnade halvt över den, men alltid med en bakdörr in. Det här var åren han hade ett finger med i de flesta sajter och samtidigt var avlönad av Säpo. Suck. Alla forum gick att läsa öppet utan inlogg, förutom antifa-forumdelen. Nassarna försökte konstant skapa trollkonton som dagligen blockades o gjorde hackningsförsök mot sajten. Men även autonoma själva var rätt bra på att trolla sajten. Innan det blev en fastare modereringsgrupp kickades folk hejvilt, lite beroende på hur 1915 kände. Den generella stämningen med alla projekt var ju 50% aktivism 50 % lulz. Vid flera tillfällen uppstod utbrytarsajter som ruttnade på soc, som proffsdemonstrant-forumet, vårmakt/osynligapartiet-forum eller antipolitikforumet. Men inga av utbrytningarna blev livaktiga. För att driva ett sådant grälsjukt o ständigt provokatörinfiltrerat forum behövde en stark modereringsgrupp växa fram, vilket fick den dagliga driften att överleva. Soc…nu levde med det autonoma uppsving som var 2000-2006, då den cykeln tog slut och vänstern gick in i opposition (Reinfeldtåren). Forumet fortsatte flera år till, men peaken var passerad. Från 2006 slog ju sociala medieplattformarna som Facebook stort och sopade golvet med vänsterns alternativmedier.
Vilket svar, tack så mycket!
Wow! Vilken genomgång! Och vilken bred och spretig historia! Det fanns verkligen mer som jag inte alls hade koll på.
Vad tänker du själv var de positiva avtryck som soc.nu gjorde? Och vilka var de dåliga sidorna? Och om du har lust att önska/sia om framtiden för vänstern på nätet. Vad hoppas du själv på?
Vad är det du vill veta @samuel@aggregatet.org? Finns många som var moderatorer. Och vi var en hel del som var med och pysslade om forumet på olika sätt. Rent tekniskt ansvarig är inte längre aktiv i Sverige. Databasen lever en mystiskt liv på en gammal hårddisk enligt uppgifter.
Jag är nyfiken på när och hur det startade. Hur många som var admins/moderatorer och hur många användare som fanns. Även vilken mjukvara som användes.
Och det hade varit kul att veta hur diskussionerna på forumet påverkade användarna i sin politiska formning och även om forumet påverkade andra delar av vänstern och om det blev spinoffgrejer som nätverk som bildades efter diskussion på forumet.
Känns nästan som att jag är sugen på en antologi eller nåt 😄
Kolla på webarchive. Där finns en massa snapshots från olika perioder som kan ge en bild av hur socialism.nu utvecklades. EHur många som var registrerade användare. Antalet inloggade vid en viss tidpunkt, vilka som var admins och moderatorer med mera. http://web.archive.org/web/20070713162942/http://www.socialism.nu/index.php?page=forum&PHPSESSID=c202c95befd2372ea847da3b20da57e9. Cirka 10 av de som var moderatorer på detta datum vet jag vilka det är. Men alla har jag inte det riktiga namnet på.
Personligen måste jag säga att soc.nu var väldigt viktigt för mig. Det var framför allt där kommande händelser (demonstrationer, möten, aktioner osv) utannonserades och peppades inför. Folk lärde sig att det fanns grupper av likasinnade i sina små kommuner. Men också ett viss subkulturellt utbyte skedde där (tips om kultur, gemensamt språk osv).
Men framförallt teoretiskt var soc.nu en ingång till kunskap som tidigare känts otillgänglig. Och det tack vare den kulturen som växte fram mellan personer som t.ex. Rosso och Wåg. Det var högt i tak, sakligt och kamratligt. Man kunde ställa dumma frågor utan att skämmas. Hade man missförstått saker eller om det fanns delade meningar så kom kritiken ofta i en kamratlig form med pedagogiska ingångar till var man kunde läsa mer. De var ständigt bråk om hur man skulle förstå saker men folk tog sig tid för varandra och tog varandra på allvar.
Denna kultur tycker jag också spred sig ut bland de tidiga bloggarna och även i debatter mellan olika autonoma vänsterteoretiska grupper (kämpa tillsammans, björkhagengruppen, de insurrektionell osv). En kultur som helt dog av på sociala medier.
Jag är övertygad om att en sådan kultur tar väldigt lång tid att bygga upp och kräver rätt människor. Men jag tror också att vissa medier gör den möjligt eller omöjligt. På forum diskuterar alla med alla. Det finns inga personliga flöden. Det går inte att gömma sig i det temporala och låta ens digitala beteenden spolas bort med flödets historik. Mycket mer likt den Habermas’ borgerliga offentlighet som folk pratade om under det tidiga Internet än vad vi har idag.
Det är också min bild av socialism.nu. Men jag var ju redan då äldre än de flesta så det blev liksom ibland att jag hamnade lite vid sidan av. Stämningen präglades också av globaliseringsrörelsen och händelserna i Göteborg 2001 som fick oss att känna att vi hade gemensamma intressen och gemensamma mål. Och jag delar din uppfattning om hur denna kultur dödades av sociala medier. Andra delar av samma kultur var Indymedia och Yelah.net. De dog ju i stort sett samtidigt allihop samtidigt som facebook tog över. Samtidigt upplever jag att vi är på väg att skapa samma kultur igen på Fediversum. Men det kan ta tid. Och många av de som var aktiva på socialism.nu, Indymedia och Yelah finns ju fortfarande med på olika sätt. Exempelvis Wåg, du, jag, Stefan Bergmark med flera,
Väldigt spännande att höra era tankar!
Ja, jag tror olika tekniker och plattformar skapar olika samtal. Inte så förvånande kanske. Och jag håller med om att det är viktigt att forma en kultur som är öppen och bejakande snarare än hård och dogmatisk.
Jag tycker också se mig att vi är ett gäng som skapar liknande saker nu igen på olika sätt. Med fedi, konstellationen, bloggandet och poddandet och kontakterna. Det är kul att vara med och skapa!
Jag har refererat socialism.nu på min blogg. Länk: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=72463
titel Är du nämnd i Kommunistkändisligan. När det regnar i Moskva fäller kommunisten i Stockholm upp paraplyet.
Flashbacks take på socialism.nu är också underhållande. https://www.flashback.org/t1533602
Tack!
Sjukt rolig tråd från soc.nu om kändisar som varit och är vänster. https://archive.is/ibBOY
Hej! Jag var med i adminkollektivet några år, det var aktivister från främst den autonoma miljön som drev socialism.nu.
De som startade sidan var även de autonoma. Sedan fanns det en större bred hos moderator som var från diverse olika delar av vänstern.
Åh, vad kul! Jag hade blivit superglad att få lite namn som jag kunde kontakta! Du får gärna skriva här om det inte är något hemligt eller maila mig på samuel@bitar.se
Jag skulle gärna höra mer om hur socialism.nu kom till, hur driften gick till och vilka kontakter man skapat. Det är ju ett stycke vänsterteknikhistoria som är spännande!
Martin Fredriksson (Acta Publica med mera) var nog den som skapade sajten. Vilka som i övrigt var admins vet jag inte. Men Mathias Wåg vet nog mer. Kanske vet httpster också vet mer. Jag var moderator för de lokala forumen under några år.
Bra input! Tack!
Innan soc.nu hängde jag ett tag på irc-kanalen #vänster (minns inte vilket nätverk) där jag också fick nyheten om att soc.nu skapades. Var därför en tidig medlem. Soc.nu hade en ganska stor betydelse både för min intellektuella bana och för vänskapskontakter. Men det måste sägas att relationen till forumet många gånger var minst sagt ansträngt. Åtminstone ett par gånger ragequittade jag för att diskussionerna och stämningen var så ansträngd. Dess betydelse i efterhand är kanske både underskattad till vilken roll det spelade för att skapa kontakter och accelerera intellektuellt utbyte, men också höljt i ett visst nostalgiskt skimmer gällande de faktiska motsättningar, gräl och besvär (inte minst gällande moderationen) det innebar. (Det är det första som slår mig när jag läser de andra kommentarerna i den här tråden.) Idag är möjligen kulturen annorlunda och bättre klimat skulle eventuellt kunna odlas. Därför är jag försiktigt optimistisk till det här försöket. Det tar lite emot att säga det, men idag kanske vi är mer “mogna” för ett nytt försök?
Personligen gav soc.nu både en plats för att utforska ämnen och annat material som jag troligen annars inte skulle ha fått del av. Jag upptäckte både ämnen och länkar i de ofta frågvisa diskussionstrådarna. Diskussioner kunde lika ofta bli ganska antagonistiska, vilket forcerade perspektiv, polariserade och kodade mycket (termer, perspektiv, frågor) på ett ideologiskt vis. Samtidigt tvingade det mig att formulera mig bättre, efterforska och läsa mera, faktiskt att TÄNKA. Det är svårt att i efterhand kvantifiera betydelsen. Men jag är ganska övertygad om att det forcerade min intellektuella utveckling, på gott och ont.
Det var också i allra högsta grad socialt. Första åren bodde jag på landsbygden och kontakten med “rörelsen” var i stort sett exklusivt via nätet, och då nära lika exklusivt via soc.nu. Jag flyttade till en medelstor stad och kontakter med kamrater skedde just via soc.nu. Förutom mer direkta kontakter skedde det också en del vad man skulle kunna kalla “tendensgruppering” på mer eller mindre informella sätt. Jag minns t ex grupperingarna “futurister” och “primitivister” som genom sina avatarbilder markerade en tillhörighet. (Idag hade jag tillhört “motsidan”…) En annan var “anarkistmaffian” som var en tidig yttring för vad som senare skulle bli Batkogruppen. Vi var en grupp som antagligen aldrig hade kommit i kontakt om det inte vore för soc.nu. Vi skapade sedermera separata kanaler för vår organisering, men vi möttes och “rekryterade” nya medlemmar via soc.nu. Killen som (iaf som jag förstod det) kodade själva forumet gjorde en kopia för oss i batkogruppen som vi använde ett tag. Har ingen insikt i om det kodades från grunden eller inte.
Det skedde också andra kontakter, såklart. Någon annan i den här tråden nämnde Rosso. Av en slump bodde vi i samma stad och kunde därför träffas vilket ledde till närmare kontakt med riff-raff. Någon lundensare pluggade i staden och vips drogs jag in i antifascistisk mobilisering (hade antagligen inte åkt till Salem om det inte vore för det). Det finns fler exempel.
Jag var bara moderator en kort period så fick egentligen bara en mycket begränsad insikt i de interna diskussionerna. Det jag mest minns är att det mot slutet tydligen var mycket ansträngt. Det krävdes, som jag förstod det, för mycket arbete med att moderera. Samtidigt var det här tiden för skiftet till de större plattformarna. Fler hängde mer på facebook, helt enkelt.
En kul grej jag saknar var de årliga “rödinglistorna”.
Hur en upplevde det kanske berodde mycket på vilka delforum som en var aktiv i eller hängde på. Eller vilken tidsperiod det handlade om. De jag var aktiv i som exempelvis Göteborg, Trestad, Repression, Aktuella händelser (flera av dessa var jag periodvis moderator för) dominerades delvis av personer som alla kände varandra eller var bekanta i verkligheten. Vi hade till stor del lärt känna varandra under händelserna Göteborg 2001 och det som skedde efteråt. Men även till viss del i praktiskt antirasistiskt arbete och antifascistiskt arbete. Dessutom är min syn på det hela präglad av att jag var en bra bit äldre än många andra på soc.nu och inte autonom/anarkist/syndikalist även om jag under den aktuella perioden var medlem i Göteborgs LS. Jag var inte aktiv i slutet av soc.nu:s existens utan hade då lämnat och hängde istället på facebook.
Stort tack för att du delar med dig!
Aggregatet är ju inte exakt socialism.nu 2.0 men vi hoppas att ändå skapa ett forum här för att diskutera politik brett.
Svårt att värja sig mot alla eventuella motsättningar och problem men en sak som jag själv ser som en stor fördel med aggregatet är driftat av en förening. Om man tycker regler eller något behöver ändras så finns det en demokratisk struktur.
Hoppas du kommer trivas här!
Det finns ju en tydlig skillnad. Soc.nu hade en tydlig autonom prägel och växte fram ur den miljön som guldfiske beskriver. Vi som inte var autonoma/anarkister/syndikalister vart väldigt få på socialism.nu. Konstellationen är ju en blandning av autonoma och vänsterpartister så det är en hela annan miljö som skapat denna sajt. Dessutom är ju tiden och tidsandan radikalt annorlunda. Vänstern har inte direkt medvind idag på det sätt som det var på den tiden.
Vad var rödinglistorna?
Mot slutet av året skrev många listor på framför allt årets person i diverse kategorier, mycket i humoristisk ton. Det kunde vara t ex:
Årets trådstartare: @samuel
Årets inkvisitor: @frikrets
Årets teorinörd: @krigsmaskinen
Årets aktivist: Pelle på bruket
Etc etc…
Vet inte det egentliga ursprunget (kan det ha varit en subversiv appropriering av något nazisterna gjorde? Något i bakhuvudet vill säga det…) men det var ett rätt kul sätt att hylla och/eller pika kamrater på och utanför forumet, i alla fall de första åren.
Kul grej! Tycker jag definitivt man kan härma
Jag var moderator ett tag och gjorde bösgöra på det och är fortfarande kompis med flera som Syster t.ex. Mitt intresse för teori är dock väldigt begränsat så jag höll mig borta från dom delarna. Det jag råkade på var ju alltid dramat som ju händer när en massa folk är på ett ställe. Snubbepartiet och alla olika småbråk kring det :D Som Anders_S säger var det ju också rätt dominerat av oss på den frihetliga sidan av socialismen även om några R’are smög sig in i högen.
Oh eftersom karln är höger som en björn numera så känns det ok att nämna men jag tror vi alla minns vändorna kring Örebropartiets grundare Allard. Trevlig om något naiv kille som faktiskt gjorde en hel del spännande saker IRL. Sen kom uteslutningen från V efter att han likeat nåt RF hade sagt och vips dök han rakt ner i ett populistträsk med sin evige parhäst Kyeyune (som mest verkar förtjust i att testa gränser, konstant). I ärlighetens namn så är jag fortfarande bitter att ingen tog tag i han då när det hände. Han hade sänkt så gott som hela sin sena tonår och tidiga 20-årsålder i V och åkte ut så snabbt att stolen knappt hann kallna. Det som hände sen känns ju tyvärr som nåt dom borde kunnat räkna ut med rövhålet - och deras fabläss för att hellre kasta ut allt som skulle få dom att inte framstå som “statsmannamässiga” är väl det partiets huvudproblem.
Syster är ju också en av de personer som jag fortfarande träffar på i en del sammanhang. En bekant sen dess.
Fantastisk person som gjorde så brutalt mycket knälyft för en massa människor, då som nu. :)