Många har talat gott om forumet socialism.nu och att de saknar forumet. Men vilka var det som drev forumet? Någon som vet?

Det vore väldigr kul att hitta de som varit aktiva där och se om de inte kan vara med här på aggregatorn och på fedi.

Jag tänker också det vore kul att göra en intervju med några av dem

  • httpster@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    5
    ·
    3 months ago

    Personligen måste jag säga att soc.nu var väldigt viktigt för mig. Det var framför allt där kommande händelser (demonstrationer, möten, aktioner osv) utannonserades och peppades inför. Folk lärde sig att det fanns grupper av likasinnade i sina små kommuner. Men också ett viss subkulturellt utbyte skedde där (tips om kultur, gemensamt språk osv).

    Men framförallt teoretiskt var soc.nu en ingång till kunskap som tidigare känts otillgänglig. Och det tack vare den kulturen som växte fram mellan personer som t.ex. Rosso och Wåg. Det var högt i tak, sakligt och kamratligt. Man kunde ställa dumma frågor utan att skämmas. Hade man missförstått saker eller om det fanns delade meningar så kom kritiken ofta i en kamratlig form med pedagogiska ingångar till var man kunde läsa mer. De var ständigt bråk om hur man skulle förstå saker men folk tog sig tid för varandra och tog varandra på allvar.

    Denna kultur tycker jag också spred sig ut bland de tidiga bloggarna och även i debatter mellan olika autonoma vänsterteoretiska grupper (kämpa tillsammans, björkhagengruppen, de insurrektionell osv). En kultur som helt dog av på sociala medier.

    Jag är övertygad om att en sådan kultur tar väldigt lång tid att bygga upp och kräver rätt människor. Men jag tror också att vissa medier gör den möjligt eller omöjligt. På forum diskuterar alla med alla. Det finns inga personliga flöden. Det går inte att gömma sig i det temporala och låta ens digitala beteenden spolas bort med flödets historik. Mycket mer likt den Habermas’ borgerliga offentlighet som folk pratade om under det tidiga Internet än vad vi har idag.

    • Anders_S@aggregatet.org
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      4
      ·
      3 months ago

      Det är också min bild av socialism.nu. Men jag var ju redan då äldre än de flesta så det blev liksom ibland att jag hamnade lite vid sidan av. Stämningen präglades också av globaliseringsrörelsen och händelserna i Göteborg 2001 som fick oss att känna att vi hade gemensamma intressen och gemensamma mål. Och jag delar din uppfattning om hur denna kultur dödades av sociala medier. Andra delar av samma kultur var Indymedia och Yelah.net. De dog ju i stort sett samtidigt allihop samtidigt som facebook tog över. Samtidigt upplever jag att vi är på väg att skapa samma kultur igen på Fediversum. Men det kan ta tid. Och många av de som var aktiva på socialism.nu, Indymedia och Yelah finns ju fortfarande med på olika sätt. Exempelvis Wåg, du, jag, Stefan Bergmark med flera,

      • samuel@aggregatet.orgOPM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        4
        ·
        3 months ago

        Väldigt spännande att höra era tankar!

        Ja, jag tror olika tekniker och plattformar skapar olika samtal. Inte så förvånande kanske. Och jag håller med om att det är viktigt att forma en kultur som är öppen och bejakande snarare än hård och dogmatisk.

        Jag tycker också se mig att vi är ett gäng som skapar liknande saker nu igen på olika sätt. Med fedi, konstellationen, bloggandet och poddandet och kontakterna. Det är kul att vara med och skapa!