Vad skulle vara det bästa sättet att skapa ett demokratiskt aktiebolag? Som jag ser det finns två bra sätt:

  1. En demokratisk förening startar ett aktiebolag där föreningen äger minst 51% av aktierna. Där den som arbetar i företaget är medlem i föreningen.
  2. Bolagsordningen konstituerar företaget som demokratiskt och arbetarägt.

Vad vore bäst, har du några kunskaper eller åsikter om specifika bestämmelser i bolagsordningen som bäst skulle gagna syftet?

Målet med frågan är att få inspiration kring hur ett arbetarägt aktiebolag skulle kunna konstitueras.

  • Jonathan@aggregatet.orgOP
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    1 month ago

    Men då behöver en affärsjurist titta på det? Det hade ju varit intressant att ta fram ett aktieägaravtal som mall för arbetarkooperativ. Förekommer anledningen så skulle ju det kunna vara en möjlighet kanske?

    • Anders_S@aggregatet.org
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      1 month ago

      Det finns en mängd företag som är aktiebolag men ägda av de anställda. De gäller många advokatbyråer och arkitektfirmor. De har bolagsordningar som reglerar detta. Titta på dem för hur det faktiskt kan se ut. Vanligt är att ha en förening (kan vara ideell eller ekonomisk) som äger aktierna i bolaget (Handelsbanken är ett sådant exempel).

      • Jonathan@aggregatet.orgOP
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        1 month ago

        Helt klart intressant och rätt väg att gå att titta på hur det ser ut i olika verksamheter. Slås av att det vore intressant att läsa in sig på forskningsläget.

        Jag upplever ett dilemma kring många kooperativ. När jag tänker kooperation önskar jag en demokratisk kontroll där de delaktiga har inflytand i den utsträckning de berörs av besluten. Många kooperativa företag har anställda som inte har så mycket att säga till om i verksamheten. T.ex. en advokatfirma med ett fåtal partners som sedan anställer lönearbetare som vilket företag som helst. Det hade varit intressant att kunna göra en relevant distinktion där.

        • Anders_S@aggregatet.org
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          1 month ago

          Det är vanligt att kooperativa företag också har anställda som inte är delägare. Systemet med partners är en del av det. Men det är även vanligt i andra kooperativa företag. Exempelvis förekommer det att personer som arbetar på ett företag som ägs av de anställda inte vill vara delägare. Det finns en mängd forskning om de baskiska kooperativen som är intressant.