Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har granskat hur fyra bolag använder Google Analytics för besöksstatistik. IMY utfärdar sanktionsavgift mot två av bolagen. Ett av bolagen har på eget initiativ nyligen slutat använda statistikverktyget medan IMY förelägger övriga tre att också sluta använda det.

  • voidbananaOP
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    6
    ·
    1 year ago

    Det var väl väntat eftersom motsvarande myndigheter i andra europeiska länder som granskat liknande ärenden har gått på samma linje.

    Bra och viktigt också att det dömdes sanktionsavgift på 300 000 kr, åtminstone till ett bolag. Visserligen kaffepengar för en internethandel av mått, men det skickar ändå en tydlig signal till övriga aktörer.

    Kanske går att svänga ihop en webcrawler som automatiskt anmäler alla svenska sajter som använder GA till IMY? Det är nog en och annan webbyrå som hade fått det svettigt då. 🙂

    • Victor
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      6
      ·
      1 year ago

      Är väl bättre än inget men man borde ta i med hårdhandskarna ordentligt. Vill man verkligen få bort sånt här borde man införa skadestånd för berörda individer. Då finns det helt plötsligt pengar att hämta för diverse juridikfirmor och då måste inte myndigheterna själva finansiera detta.