• AndreasOP
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Sextio procent har köpt sig en bostadsrätt eller ett enfamiljshus och ungefär trettio procent har lyckats komma över en hyresbostad med förmånlig reglerad hyra.

    Men ungefär tio procent står utanför detta. Och det är de som lider mest, menar Jörnmark.

    – Det är de unga som försöker komma in på bostadsmarknaden och som saknar en ”mammapappa-bank” och inte hunnit stå i bostadskö tillräckligt länge.

    Jag känner mig sedd ❤

    Ja, de har ju inte [utvecklat social housing] under alla dessa decennier … å andra sidan har alla stora reformer inom bostadspolitiken kommit i kristider, under 1960-talet och 1990-talet. Och nu befinner vi oss i en krisliknande situation igen, så kanske det finns en möjlighet till reformer. Reformer som gör situationen bättre och inte sämre, säger Jörnmark.

    Det finns inget incitament för privata firmor att bygga billiga bostäder, hur ska det reformeras? Och social housing… jag tror att i dagsläget vill ingen satsa på social housing när sannolikheten är så stor att dessa områden blir utsatta.

    • Victor
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Helt ärligt tror jag inte det är svensk bostadspolitik som varit problemet här. Det är hela västvärldens finanspolitik med att låna ut gratispengar till banker som har pressat upp priser på ta mig tusan allt men speciellt på bostäder. Du ser samma problem i stort sett alla västeuropeiska länder.

      Ingen ekonom men känns som om enda sättet det blir billigare för gemene man är om allt bara kraschar och folk kan köpa hus på utförsäljning.

      Dock finns det fortfarande billiga bostäder utanför städerna i Sverige. Jag kommer från en mindre ort ca 1 timme från göteborg och jag lyckades få jobb där efter universitet och köpte min bostadsrätt för ca 5 år sen till en prislapp på 200 000 kr. Ganska säker på att priset ligger kvar där också för har försökt sälja den… Dock löste det sig och jag har en hyresgäst just nu men ändå.

      • NotYourSocialWorker
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Tyvärr tror jag inte att en krasch kommer att hjälpa i någon större utsträckning. Några förlorar sitt boende, många kommer inte att ha råd att sälja, och många av bostäderna som ändå kommer ut på marknaden kommer att köpas upp av utländska investerare på liknande sätt som man har sett i många andra länder.