Tror verkligen @httpster har helt rätt här (https://www.turist.blog/2024-05-29-goran-greider-vill-skicka-en-arme-av-goda-natkrigare-till-en-saker-dod/).

  1. Läs texten!

  2. Jag tror att den här logiken ligger bakom mycket av uppsvinget kring den “populistiska vänstern”.

  3. Jag tror att idén om en “armé av goda nätkrigare” går att rädda om vi tänker oss nätkrigaren som sabotör snarare än duellanten. Någon som istället för att kontrollera infrastrukturen (som Greider föreslår) förstör den.

  4. Kommentera gärna här eller på @aggregatet https://aggregatet.org/post/71274

  • Jonathan@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    5
    ·
    1 month ago

    Mycket bra och läsvärt! Det går inte att besegra mästaren med mästarens verktyg.

    Jag har fastnat för inramningen Buen Vivir som en beskrivning av vad jag är för i kamratskap med dem som delar kompatibla målsättningar. Goda liv i gemenskap, i balans med andra individer och ekosystems behov. De nya kommunikationsverktygen bör utifrån denna målsättning gynna goda liv, skapa meningsfulla utbyten och givande dialog. Det kanske behövs verktyg som inte tillåter oss att vara så online, men som ger oss det utbyte och den återkoppling vi eftersträvar, utan att hålla oss kvar på plattformarna.

    En tanke jag haft någon gång är om det skulle vara möjligt att göra tvärtom och ägna sig åt något slags accelerationism och strategiskt kämpa emot Big-tech plattformarna genom sabotage. Istället för en armé av “goda nätkrigare” kanske det behövs en armé av tröttsamt lökiga ordvitsbotar.

    • samuel@aggregatet.orgM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      1 month ago

      Haha! Det är exakt det som facebook klarar alldeles utmärkt själva. Mitt flöde består till stor del av tips om en massa sidor med inlägg som “du är erfaren om du åt det här till middag när du var ung” och en bild på falukorv i ugn.

      • frikrets@aggregatet.org
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        edit-2
        1 month ago

        Sociala medier är mitt inne i sugifieringsprocess och övertagande av LLM-botar, så accelerationismen sköter nog sig själv. Detta samtidigt som vänstertidningar till största del är beroende av dessa jättar för att generera trafik och därmed prenumerationer och intäkter. Privatpersoner kan enklare ta bort sina konton i traditionella sociala medier och försöka dra med vänner och bekanta till fediverse och andra alternativ. Organisationer som byggt sin affärsverksamhet på att nå ut i traditionella sociala medier eller få SEO-trafik från Google sitter dock i klistret. Här är man tvungen att spela efter algoritmernas pipa då det inte finns alternativ som genererar tillräckligt med trafik (inklusive mail). Här kan “nätkrigare” ändå fylla en roll, genom att engagera sig med materialet som läggs ut för att öka dess spridning. Detta utan att hysa några föreställningar om att det är en strid som går att vinna långsiktigt.

  • Anders_S@aggregatet.orgM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    4
    ·
    1 month ago

    Jag håller ju med Jesper. Vänstern måste samarbeta med varandra, skapa egna kanaler och på sikt överge de stora sociala medierna. Alternativ finns ju. Vi behöver fortsatt sprida propaganda på de sociala medierna men bör också bygga upp nåt eget på det sätt som högerextremisterna gjort. Jag har ju skrivit spaltmeter om detta. Några inlägg:

    https://blog.zaramis.se/2024/05/29/bli-fri-fran-google/ https://blog.zaramis.se/2024/01/07/varfor-vanstern-borde-lamna-de-stora-sociala-medierna/ https://blog.zaramis.se/2024/05/28/inget-mediestod-hur-ska-vanstern-agera/

    Jag är av åsikten att vänstern medvetet och automatiskt missgynnas av de stora social a mediejättarna. Det går inte att tjäna pengar med oss. Med allt mäktigare högerextremister kommer vi att missgynnas ännu mer. Kanske till och med stängas ute i allt större utsträckning. Därför måste vi ha en egen infrastruktur.

    Jaga ska också kommentera Greiders artikel.