Erika Hedlund, som är doktorand i kriminologi, skriver i Brand om regeringens fängelsepolitik.

Sammanfattning:

Fängelsepopulationen i Sverige förväntas dramatiskt öka de kommande åren och potentiellt tredubblas eller fyrdubblas till 2033. Planerad utbyggnad av fängelsesystemet förväntas leda till överbeläggning, minskade rehabiliteringsprogram och försämring av förhållandena för både intagna och personal. Forskning visar att strängare fängelsestraff inte effektivt minskar återfallsfrekvensen eller ökar samhällets säkerhet. Trots bevisen fortsätter politisk retorik och allmänna uppfattningar att driva på för tuffare kriminalpolitik och ökad fängsling i Sverige.

    • frikrets@aggregatet.orgOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      5 months ago

      Gillade också hennes artikel. Mailade henne angående ditt svar. Ska bli intressant att se om/vad hon svarar angående prognoserna.

      • frikrets@aggregatet.orgOP
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        5 months ago

        Nu har jag fått ett svar från Erika:

        Den typen av prognoser är metodologiskt komplicerade av flera orsaker och har alltid en stor felmarginal. Jag skriver tydligt att det handlar om Kriminalvårdens prognoser och planerade utbyggnad och resonerar kring konsekvenserna om så skulle bli fallet. Det jag finner intressant att problematisera och lyfta för diskussion är vad den föreslagna kriminalpolitiken och expansionen av fängelsestraffets användning har för samhällskonsekvenser. Texten är skriven som en kommentar om den kriminalpolitiska utvecklingen och fängelsestraffet som fenomen utifrån mitt kritiska perspektiv och den kriminologiska forskningen. För att vara tydlig: jag har inte påstått att fångpopulationen kommer bli som Kriminalvården prognosticerar då det som sagt är Kriminalvårdens, inte min, prognos och det var inte heller poängen med texten utan mer en illustration av den kriminalpolitik som förs.

        • Anders_S@aggregatet.org
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          2
          ·
          5 months ago

          Ärligt sagt är hennes svar snömos. Jag sa det som Kriminalvården sa men jag stöder inte det och jag sa det egentligen inte är ju kontentan av hennes svar.

          Hon skulle inte haft med styckena om Kriminalvårdens prognos. Prognosen är till för att skapa en bild av en allt värre brottslighet och ge regeringen stöd för hårdare tag. När vi upprepar den så sprider vi det budskap som regeringen vill sprida. Det ser jag som jävligt allvarligt och mycket problematiskt. Det är helt enkelt en del av den borgerliga propagandan. Hon hjälper till att sprida den.