Erika Hedlund, som är doktorand i kriminologi, skriver i Brand om regeringens fängelsepolitik.

Sammanfattning:

Fängelsepopulationen i Sverige förväntas dramatiskt öka de kommande åren och potentiellt tredubblas eller fyrdubblas till 2033. Planerad utbyggnad av fängelsesystemet förväntas leda till överbeläggning, minskade rehabiliteringsprogram och försämring av förhållandena för både intagna och personal. Forskning visar att strängare fängelsestraff inte effektivt minskar återfallsfrekvensen eller ökar samhällets säkerhet. Trots bevisen fortsätter politisk retorik och allmänna uppfattningar att driva på för tuffare kriminalpolitik och ökad fängsling i Sverige.

  • Anders_S@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    5 months ago

    Ärligt sagt är hennes svar snömos. Jag sa det som Kriminalvården sa men jag stöder inte det och jag sa det egentligen inte är ju kontentan av hennes svar.

    Hon skulle inte haft med styckena om Kriminalvårdens prognos. Prognosen är till för att skapa en bild av en allt värre brottslighet och ge regeringen stöd för hårdare tag. När vi upprepar den så sprider vi det budskap som regeringen vill sprida. Det ser jag som jävligt allvarligt och mycket problematiskt. Det är helt enkelt en del av den borgerliga propagandan. Hon hjälper till att sprida den.