Har med nyfikenhet kastat mig in i lemmelvärlden i går. Tack, feddit.nu! :)

Har lite svårt att lägga till “communities”[0] från andra instanser.

När jag går till länken “Communities” överst på feddit.nu, och i sökfältet och söker på en grupp[0], t.ex “!ukraine@sopuli.xyz” så får jag inga träffar. Verkar som lemmy automatiskt filtrerar på communities, vilket verkar rimligt, men som sagt resulterar i bom.

https://feddit.nu/search/q/!ukraine%40sopuli.xyz/type/Communities/sort/TopAll/listing_type/All/community_id/0/creator_id/0/page/1

Om jag då ändrar urvalet till “All” istället så får jag träff. Oväntat, kan jag tycka.

https://feddit.nu/search/q/!ukraine%40sopuli.xyz/type/All/sort/TopAll/listing_type/All/community_id/0/creator_id/0/page/1

Jag provar förstås mig bara fram utan någon som helst RTFM så det kan absolut skyllas på skit bakom spakarna. :)

Gör jag fel, gör Lemmy fel, finns det bättre sätt?

[0] Vi behöver för övrigt en bra svensk översättning av community. Samhälle verkar något fyrkantigt, om än tekniskt korrekt. Grupp skulle vara det naturliga för mig men kanske inte så lätt att associera till community och c:et i /c/. På något sätt var “sub” på den där andra satjen inte lika avigt som "com, comm, eller komm blir på svenska i här i lemmysvären.

  • naharin
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Jag har hört att det kan bero på att din instans ännu inte fått kunskap om den community du vill prenumerera på. Första gången du söker på den, så försöker den ansluta och se om det finns, men svaret i sökrutan är att inga träffar kommer upp. Innan din instans har upprättat kopplingen så tar det ett tag, därför om du söker igen, efter ett tag, så brukar det gå att hitta. Det är den förklaring jag fått iaf.

    När det gäller svensk översättning kanske “gemenskap” kan vara ett alternativ?

    • voidbananaOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Gemenskap är fint. Möjligen med invändningen att det inte börjar på C eller K och är lite halvlångt, om än bara en ynka bokstav längre än community. 🙂

    • Andreas
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Gemenskap är det som används i Lemmys gränssnitt. Tycker personligen att kommun och allt som syftar på administrativa indelningar låter alltför formellt.

  • dennisnedry
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Jag har/hade också svårt att hitta andra communities genom sökfunktionen, då det är inte helt enkelt att få rätt på det. Jag ska sätta mig vid datorn idag och testa.

    Jag håller verkligen med om att vi behöver ett bra, svenskt, alternativ till communities. Frågan är bara vad🙂

    • voidbananaOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      En liten spaning om det där med att söka på grupper från andra instanser. Jag tror att en del instanser är överbelastade av reddifugees de senaste dagarna. En möjlig förklaring till att det ibland inte blir napp på sökning på grupper från andra instanser skulle kunna vara att sökfunktionen lokalt inte får svar från fjärrinstansen.

      Tog också ett tag för mig att förstå att jag skulle sätta utropstecken före gruppnamnet i sökfältet när jag sökte efter fjärrgrupper. Alltså inte bara “foss@beehaw.org” utan “!foss@beehaw.org”.

      • dennisnedry
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Ja, efter lekt runt med sökfunktionen så misstänker jag också att det är nog allmän överbelastning som krånglar till sökandet.

        Vi får helt enkelt ha lite överseende ett tag, att allt inte fungerar som det är tänkt. Jag läste någonstans att lemmy projektet kämpar förtillfället med en uppdatering som ska förbättra prestandan, då så många nya användare på så kort tid ställer till det.