Hej och välkommen till feddit.nu! Om du hittade hit från Reddit är det sannolikt att detta är din första upplevelse på Fediverset.

Vad är Fediverset?

Fediverset är ett nätverk av gemenskaper som drivs av vanliga individer runtom världen. En gemenskap finns på en instans som identifieras genom sitt unika domännamn. Instansen det här inlägget postas på är feddit.nu. Alla med en dator kan starta sin egen instans. Med ett enda konto på en instans får man tillgång till allt innehåll över hela nätverket. Det betyder att med ditt feddit.nu-konto kan du posta inlägg på feddit.de, prenumerera på gemenskaper på lemmy.world, chatta med folk på sh.itjust.works, och så vidare.

Upptäck nätverket

Det finns användarskapade verktyg för att söka efter och hitta nya gemenskaper.

Prenumerera på externa gemenskaper

För att hämta innehåll på andra instanser måste den här instansen “upptäcka” dess gemenskaper först. Så här skickar man en förfrågan att upptäcka en extern gemenskap, https://lemmy.one/c/privacyguides. Gemenskapen heter privacyguides och finns på en Lemmy-instans med domännamnet lemmy.one.

Gå till https://feddit.nu/search och sök efter !<gemenskap>@<instans>, i detta fall är det !privacyguides@lemmy.one. Glöm inte utropstecken!

Om gemenskapen (eller magasinet som de kallar den) finns på en Kbin-instans, klistra in hela URL:en i sokfältet så här: https://kbin.social/m/programming. Det går inte att hitta ett Kbin-magasin med !programming@kbin.social.

Vänta tills gemenskapen visas i sökresultatet och klicka på den.

Märk att inläggen som nyss hämtats är flera dagar gamla och har varken kommentarer eller uppröster. Det är för att feddit.nu hämtar innehållet på en extern gemenskap från och med tidspunkten den får sin första prenumerant. Klicka på prenumerera-knappen.

När det står Joined/Gick med i sidebaren är prenumerationen lyckad och framöver får du nytt innehåll från den gemenskapen i ditt Subscribed-flöde.

Om det står Subscribe Pending/Väntande och du är första prenumeranten hämtas inte innehållet, men om det är någon annan på instansen som lyckades prenumerera före dig får du innehållet i ditt flöde oavsett vad som står på knappen.

Ta kontakt med resten av nätverket

Nu kan du interagera med andra instanser än feddit.nu!

Det går inte att logga in på ditt feddit.nu-konto på andra instanser, så innehållet måste hämtas hit först.

  • Andreas
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Inget problem, det är bara att komma ihåg att feddit.nu inte kommer hämta hela historiken från /c/warhammer40k@lemmy.world, bara de senaste inläggen som visas på första sidan utan uppröster eller kommentarer.

    • Coelacanth
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Jag tror att det problemet är en av sakerna Kbin försöker åtgärda med sin “boost”-funktion som fungerar som någon sorts retweet om jag förstår det rätt?

      • Andreas
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        lemmy.world är (som namnet antyder) inte en Kbin-instans, och oförmågan att synkronisera tidigare innehåll är inte en bugg utan en del av mjukvaran. Föreställ dig någon från feddit.nu som prenumererar på en jättegemenskap med flera miljoner inlägg och blockerar alla andra uppdateringar på feddit.nu i flera dagar om hela historiken måste hämtas!

        Problemet som Kbin försöker åtgärda är att uppröster inte synkas mellan Kbin och Lemmy. Som du säger knyter Lemmy uppröster till protokollet ActivityPubs likes (“favorite” på Mastodon) medan Kbin använder ActivityPubs boost (“repost” på Mastodon). Kbins utvecklare planerar att ändra systemet så att uppröster på Kbin registreras som likes också, vilket tillåter den att ta emot uppröster från Lemmy-användare.

        • Coelacanth
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          Jag är rätt säker på att den förändringen redan implementerades i förra uppdateringen, men absolut. Vad jag menade dock var att om någon från Kbin “boostar” (retweetar) ett inlägg så skickas det ut igen till alla följare (om jag fattat rätt) vilket skulle kunna distribuera ut gammalt innehåll till instanser som synkats efter att den boostade tråden skapades. Jag kan ha fattat fel dock. Och det skulle oavsett bara fungera inom Kbin-instanser då man inte kan följa personer på Lemmy.

          • Andreas
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            2
            ·
            1 year ago

            Ah, det där är en uppdateringsfunktion som fungerar på både Lemmy och Kbin. När du interagerar (upprösta eller kommentera) med ett gammalt inlägg skickar du en begäran till fjärrinstansen att uppdatera inlägget. När fjärrinstansen tar emot en ny åtgärd skickar instansen till alla prenumeranter det nya innehållet samt alla befintliga kommentarer och uppröster på inlägget om de saknas. Det kan se ut som distribuering av gammalt innehåll.

            • Coelacanth
              link
              fedilink
              Svenska
              arrow-up
              2
              ·
              1 year ago

              Gotcha, tack för förklaringen! Jag trodde det var en ny funktion Kbin hade. Deras kombo av linkaggregering och microbloggande är fortfarande lite förvirrande för mig. Jag gillar att man kan följa individer dock och inte bara gemenskaper. Men terminologin de använder är väldigt förvirrande tycker jag.