Tanken var att Genie skulle lyfta jämställdhetsarbetet på Chalmers – det lärosäte i Sverige som har minst andel kvinnor bland både professorer och anställda generellt. Fyra år efter starten har projektledaren Pernilla Wittung-Stafshede hoppat av. ”Det går inte att nå förändring på djupet, säger hon.

Rektor Stefan Bengtsson var med om att starta projektet och professor Pernilla Wittung-Stafshede satte sin forskning halvt på paus för att leda Genie – Chalmers stora jämställdhetsprojekt.

Fyra år senare är de båda överens om att förändringarna går frustrerande långsamt. Men medan rektorn anser att det trots allt får ses som en acceptabel takt så har Pernilla Wittung-Stafshede i protest hoppat av sitt uppdrag.

– Visst har det har hänt saker, vi har rekryterat kvinnor och vi har fått institutionerna att arbeta på nya sätt och börja förbättra den akademiska kulturen. Men vi har inte fått in det bland chefer och ledning, säger Pernilla Wittung-Stafshede som, med egna ord, ”klev av” uppdraget för nio månader sedan.

Besvikelsen handlar främst om hur jämställdhetsarbetet tagits emot, och tagits vidare, på ledningsnivå.

– Om man exempelvis inte låter jämställdhetsarbete påverka hur man fördelar pengar centralt uppifrån, då sker ingen förändring på institutionerna. Det är sådant som i slutändan avgör riktningen på ett universitet, säger hon.


Chalmersplatsen. Johan Bodell

Konkreta exempel, som Pernilla Wittung-Stafshede även berättat om i en debattartikel i Tidningen Curie, handlar bland annat om att Genie inte kontinuerligt fick kommunicera goda exempel och mindre nyheter – det skulle de få göra först när de stora projektmålen uppnåtts, berättar Pernilla Wittung-Stafshede. Hon tycker också att ledningen skulle ha inkluderat Genie i fler strategiska beslut, som lärosätets jämställdhetsplan

– Ledningen är inte emot jämställdhet, men den är inte beredd att göra förändringar på djupet, säger hon och föreslår att lärosätet, likt KTH, inrättar en vicerektor för jämställdhet så att frågan alltid finns på ledningsnivå. Dit borde Genie också få en direktkontakt, säger hon.

Rektor: En av Chalmers stora utmaningar

När Ny Teknik når Stefan Bengtsson gör han sin allra sista dag som rektor, han kommer dock finnas kvar i en ledande roll som ordförande för universitetsstyrelsen. Genie är ett av de viktigaste förändringsprojekt han lämnar bakom sig, säger han.

Att andelen kvinnliga professorer under hans tid ökat från cirka 12 till 20 procent visar att utvecklingen stadigt går framåt, menar han. Att det går långsamt tycker han förklaras av att det finns endast cirka 200 professorer på Chalmers och att det årligen rekryteras drygt tio till femton nya. Rekryteringar som han poängterar avgörs på kandidaternas meriter.


Stefan Bengtsson, rektor Chalmers. Anna-Lena Lundqvist/Chalmers

Han delar inte bilden av att Genie varit en besvikelse, och tycker att Pernilla Wittung-Stafshede ska vara stolt över det arbete hon gjort.

– Genie har varit ett viktigt verktyg för mig som rektor och jag har drivit på jämställdhetsfrågor under hela min tid här. Det är ju en av Chalmers stora utmaningar, att om vi inte kan rekrytera vår kompetens från hela befolkningen, då kan vi aldrig nå den allra högsta kvaliteten, säger han.

Att ha en vicerektor för jämställdhet skulle ha fördelar, men också nackdelar, menar han.

– Nackdelen kan vara att det minskar övriga ledningsfunktioners känsla för att ta ansvar för jämställdheten.

Svårt acceptera forskning om skillnad i bemötande

Kritiken om att Genie inte fick vara med och påverka en jämställdhetsplan, som enligt Pernilla Wittung-Stafshede lades ut på nätet vid årsskiftet 2022, säger sig Stefan Bengtsson ha svårt att bemöta eftersom han, som han uppger ,”inte varit delaktig i alla delar av processen” bakom enskilda planer som tagits fram.

Enligt Stefan Bengtsson finns det i dag en helt annan medvetenhet på Chalmers om hur diskriminering mot kvinnor kan finnas i små och omedvetna handlingar som hur cv:n bedöms och meriter tillskrivs, jämfört med före projektet startade.

– Det kanske inte är en så jättestor skillnad som enskilda personer gör, men om det finns hos många och över en lång tid så får det ändå en stor påverkan, säger han.

Pernilla Wittung-Stafshede ser framstegen, men menar att många inom naturvetenskapen fortfarande har svårt att att acceptera den humanistiska forskning som visar att män och kvinnor bedöms olika inom akademin.

Efter avhoppet söker hon nu egna anslag och hoppas på att kunna fortsätta sin biokemiska forskning om proteiner, och att den deltidspaus hon haft sedan 2019 inte ska ligga henne alltför mycket i fatet.

– Men skulle det vara så gör det inget. Jag har nog gjort mer skillnad för akademin med Genie än jag kan göra med min egen forskning.

Fakta

Könsfördelning på Chalmers

Siffror hämtade den 31 augusti 2023.

Andel kvinnor 31 augusti 2023 i procent:

Professorer: 20

Biträdande professorer: 27

Forskarassistenter: 45

Postdoktorander: 30:

Doktorander: 37

Enligt en rapport från SCB och UKÄ 2021 hade Chalmers lägst andel professorer (18 procent) och lägst anställda kvinnor totalt (39 procent).

Källor: Chalmers, SCB/UKÄ.