Jag såg den här frågan på sweddit idag: How cashless is Sweden?. Och det fick mig att börja fundera, har ni någonsin stött på problem på grund av butiker (eller annat) som inte tar emot kontanter? Jag har inte själv stött på några problem annat än den gången jag faktiskt fick använda kontanter och inte kände igen de nya mynten så jag fick lite känslan av att vara utomlands. Jag kan ju tänka mig att det blir problem den dagen digitala system kraschar men tror inte det kommer göra att gemene man samlar en hög kontanter hemma.

  • Mindlight@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    24
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Jag är en av de som i princip helt släppte användandet av kontanter för 15-20 år sedan.

    Då var det problematiskt att inte ha kontanter så man ofta fick betala en extra avgift för småköp med kort. Vinsten åts helt upp av kortavgifterna vid köp för små belopp. Tror kostnaden var något i stil med 3kr + 3% av totala beloppet. Köper man då tuggummi för 10kr så är det inte svårt att förstå att affärsidkaren vägrade kortbetalning.

    Det som däremot inte syntes i kalkylen var den egentliga kostnaden för kontanthanteringen. Mängden värdetransportrån under 90- och 00-talen var ju förbluffande. Ibland var det 6-7 på en vecka. Lägg till det riskerna för alla de butiksanställda som fick gå med dagskassan till banken efter stängning.

    Det var inte helt billigt med kontanter, inte bara sett ur ett ekonomiskt perspektiv men också om man räknar mängden brottsoffer med livslånga men.

    Nu har vi tagit oss till punkten där många affärsidkare istället vägrar kontanter. Butikerna slipper helt enkelt rånare som hotar och stjäl.

    Även om fördelen är uppenbar så är det inte riskfritt med kontantkort samhälle.

    Coops underleverantör som blev cryptovirusdrabbade drog med sig hela Coop i fallet. I princip var samtliga butiker i hela Sverige helt utslagn. Vi snackar miljardnota och det är bara för något som rörde en isolerad infrastruktur med relativt få inblandade.

    Vad händer om en hel bank förlorar möjligheten att kommunicera utanför sin egna infrastruktur?

    Vad händer om Bankgirocentralen går ner (= betala räkningar och SWISH)?

    Det är inte officiellt men lita på att det har varit mycket problem för bankerna sen Ryssland började våldföra sig på Ukraina. Alltså i en situation där Sverige inte är direkt i krig utan bara ger stöd åt en kombattant.

    Lägg till detta att du och jag på något konstigt sätt inte tycker det är det minsta konstigt att när du köper något i min affär så kommer någon in från vänsterflanken och tar 3% av beloppet.

    När bankerna hade stora valv med dina och mina pengar så var det ju självklart att de skulle ha ersättning för att de garanterade att våra pengar inte bara försvann. Idag är finns och mina pengar i princip siffror i ett Excel-ark… och de tar betalt varje gång du vill ändra en av siffrorna i arket. Det är i princip samma avgifter idag som för 20 år sedan när bankerna faktiskt hade omkostnader för kontanthantering vilket visar varför privata aktörer inte ska tillåtas befinna sig i situationen som svenska banker befinner sig i idag.

    Det är dags att vi diskuterar möjligheten att Riksbanken tar över den finansiella infrastrukturen och ger oss medborgare bastjänsterna betalkort, transkriberingen, sparkonto och internetbank.

    • Victor
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det är ju uppenbart att i fredstid finns det enorma vinningar för privatpersoner i form av bekvämlighet men jag är mycket orolig för krisberedskapen. Om något har väl både corona och rysslands invasion visat att vi faktiskt har skägget i brevlådan. Kanske borde dra ur det nån gång.

    • zeroIncentiveOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Intressant att höra om hur det var i början där med de extra avgifterna. Jag är något för ung för att ha varit betrodd med kort på den tiden så det har jag inte funderat på över huvudtaget!

      Man kan ju hoppas att om riksbanken skulle gå in och göra delar av det som bankerna erbjuder Idag skulle kunna resultera i smidiga lösningar (för oss) och att det inte skulle bli halvdana lösningar på grund av rädsla. Det borde gå att hitta lösningar som är säkra men ändå vi känner oss nöjda med. E-krona, id i telefon osv, så vitt jag vet (vilket inte säger alltför mycket) får väl den typen av lösningar mest nej i deras utredningar?

    • jugalator@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Det här fick mig att tänka på hur dumt det är med ett centraliserat id-system. Att alla banker beror på ett och samma BankID för att bekräfta identiteter. Det blir en flaskhals där det är betydelselöst hur banker jobbar för krisberedskap gällande själva transaktionerna. Så, Ryssland, anfall BankID. Då blir det kaos här.

    • TheOhNoNotAgain@vlemmy.net
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Jag har fotogenlampor och stormkök hemma, men inte för att använda dom till vardags. Ungefär så ser jag på kontanter också.

  • IHangBananas@lemm.ee
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Underbart att slippa kontanter till vardags, det är betydligt smidigare och säkrare med kort.

    Däremot så är det rent skit ur ett krisberedskaps perspektiv. Vi blir helt beroende av externa aktörer och när dom försvinner eller för problem, så försvinner också våran möjlighet att betala.

    Statlig inblandning krävs för att säkerställa säkerheten och beredskapen kring kortbetalningar.

    Edit: Glömde att säga att det känns som att man är tillbaka i stenåldern när man är utomlands och butiker eller taxi vägrar kort.

    • ffhein@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Jag tycker det redan är ett problem att privata bolag kan bestämma vilken mobiltelefon man måste köpa, eller vilket operativsystem man får ha på sin dator, för få att vara med i samhället. Jag hade hellre köpt en PinePhone, men utan bankid, swish och lokaltrafikens appar så blir man väldigt begränsad. Speciellt eftersom bankid tog bort Linux-versionen av sin app för ett par år sedan, så jag är helt beroende av telefonen för bankärended och online shopping. Även sjukvården skulle bli svårare, dock inte omöjlig, att komma åt utan bankid.

      Än så länge går det att köra “unGoogled” Android och ändå komma åt bankid etc… Men det hela bygger på reverse engineering av Google Play Services, och ifall Google skulle få för sig att börja kryptera den trafiken så är det slut med det.

  • KlavKalashj@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    arrow-down
    1
    ·
    1 year ago

    Jag har alltid förundrats över ordet “kontantfritt”. “Fritt” implicerar frihet från något, en positiv sak. Något aom butiker gärna skyltar och stoltserar med. Men från konsumentens perspektiv finns egentligen inga fördelar, bara nackdelen i form av ett färre sätt att betala. Kalla det för vad det är; kontantlöst. Butiken gör inte mig en tjänst genom att neka ett betalmedel.

    • MerfMerf
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      arrow-down
      2
      ·
      1 year ago

      Vet inte om jag håller med riktigt. Lyfter man blicken lite från bara butik och kund så tycker jag att jag som medborgare kan få stora fördelar när vi blir “fria” från kontanthantering i samhället. Lite på samma sätt som rökfritt (där en rökare skulle kunna ha invändningar mot att kalla det “fritt”).

      • ouigol@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Det handlar ju mindre om att vi slipper använda kontant, och mer att vi förlorar alternativet att använda kontant. Jag ser inga nackdelar med fler alternativ, till skillnad från ”rökfritt” då det faktiskt gynnar andra som inte vill andas in rök

        • MerfMerf
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          arrow-down
          1
          ·
          1 year ago

          Jag ser nackdelar med fler alternativ när dessa alternativ får konsekvenser för samhället i stort. Kontanthantering är mer kostsamt och möjliggör en rad brott. Alltså är “kontantfritt” något som gynnar andra som inte vill bära den högre samhällskostnaden som följer med kontanthantering.

          Sen finns det som nämnts i andra kommentarer här fördelar med kontanter också och här blir väl jämförelsen med rökande lite haltande då rökandet har väldigt få fördelar (kortsiktigt personligt välbefinnande för vissa enskilda individer kanske?).

  • NotInTheFace
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    1 year ago

    Det är ju en viss säkerhetsrisk att inte kunna hantera kontanter överhuvudtaget. Men i vardagen är det ju extremt bekvämt att bara hantera ekonomin i telefonen.

    • MerfMerf
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Jag måste erkänna att jag var lågsam med att börja använda telefonen för kortbetalningar i butiker. Precis när det började bli en grej försökte jag testa lite och stötte på problem, sen tog jag på tok för lång tid på mig att ge det en chans igen. Numera funkar det ju jättebra och blev lite irriterad på mig själv att jag inte upptäckt det tidigare.

      • zeroIncentiveOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Herregud vad jag skulle vilja kunna använda min telefon till precis allt, id-kort, körkort, betalning + allt man redan gör. Men jag har självklart en bank som inte stödjer Apple Pay. Lösningen jag har för det just nu är att jag har ett klarna kort som sedan drar allt via autogiro. Visst det fungerar, men jag gillar det inte så då slutar det med att jag inte använder det.

        • MerfMerf
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          Android-användare själv så har ingen koll på vilka banker man kan tänkas vilja gå till för apple pay, annars kan man ju fundera på att skaffa konto i en bank det faktiskt funkar på. Man behöver ju inte byta bank helt heller tänker jag, om man kan hitta en bank med låg avgift för att bara ha ett konto med ett betalkort kopplat till liksom (som stöder apple pay då såklart, om det är det operativsystemet man sitter med).

          Jag känner mig ännu inte villig att lämna plånbok hemma, så därmed trodde jag inte att jag skulle tycka det var allt för mycket smidigare att betala med telefonen än att ta fram kortet och betala med, men nu när jag börjat göra det så skulle jag aldrig vilja vara utan det.

          Man ska ju kunna lagra ID-kort i bankid numera, men verkar bara vara nationellt ID-kort eller pass och inte körkort av någon anledning. Hade gärna sett att det funkade med körkort.

  • ribboo@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Det påverkar mig utomlands när ställen inte tar kort, och man står där som ett fån!

    • zeroIncentiveOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Spännande, jag har inte varit utomlands på så länge att jag inte tagit ut landets valuta i förväg. Så där har jag i varje fall inte behövt hamna (än så länge)!

  • svahnen@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Nope, bara tvärtom. Finns många ställen som INTE tar kontanter, små butiker, vissa kassor på min Willys, SL bussar osv. 😆

    Anekdot: När Swish kom så hade jag ett samtal med min morfar. Han argumenterade för att ingen bonde skulle komma o dra upp din bil om du försökte swisha honom pengar, men alla tar emot kontanter. Men som landsbygds bo kan jag meddela att han hade fel, grannbönderna här säljer ägg o allt möjligt på sina gårdar, och dom vill INTE ha kontanter längre utan ber om Swish 😁

    Att tillägga är ju dock att swish inte riktigt är samma sak då det inte används utomlands på samma sätt, så turister osv kommer inte ha tillgång till det.

  • designated_fridge@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Jag är nyfiken på hur det är för föräldrar som försöker lära sina barn om att hantera pengar. Väldigt mycket lättare att ge barn veckopeng som en fysisk sedel och att de på så sätt förstår att de var en begränsad mängd. Hur förklarar man att en siffra i en app på telefonen avgör vad du kan köpa och inte?

  • MerfMerf
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Jsg har någon enstaka gång råkat på att ett ställe inte kunnat ta betalt med kort på grund av problem med tekniken. En lunchrestaurang i en företsgspark en gång, där skrev de helt enkelt upp dig på en lista så man kunde lösa betalning senare istället.

    Jag skulle nog säga att överlag medför kontanter mer problem än kontantlöst, men det behöver ju helt klart finnas en plan för hur man hanterar ett potentiellt IT-haveri (då menar jag att det behöver finnas på nationell nivå, inte att vi ska förlita oss på att enskilda säljare hittar på något för att lösa just deras situation temporärt).

    • zeroIncentiveOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Det är sant det hände mig också någon sommar när jag skulle köpa mjukglass, men som tur var fanns det fortfarande bankomat kvar i närheten.

      Smidigheten i kontantlöst är något jag själv skulle älska, men i så fall tror jag som du säger att det måste lösas på en högre nivå först. Frågan är vad det skulle vara om det inte är kontanter som är backup.

      • MerfMerf
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        System som tillåter offline-transaktion upp till ett visst värde vore ju något som kan funka för kortare avbrott. Viktigt med balansen där då mellan att vara tillräckligt tillåtande för att vara värt något, men tillräckligt begränsande för att inte gå att missbruka genom övertrassering via besök på flera platser.

        För längre kriser skulle det ju inte behöva var något så sömlöst dock. I en kris handlar det ju om att tillgodose basbehov framförallt. Eftersom vi redan har unik identifierare för varje person i form av personnummer skulle man ju kunna jobba med någon sorts statligt garantisystem för att handla på krita med personnummer styrkt av någon identitetshandling (alltså att butiker tillåter att du handlar på kredit, och staten funkar som garant för om det sen visar sig att du inte kan betala).

        Inte tänkt igenom det här på djupet direkt utan bara spånar fritt kring första tankarna som bubblade upp till “ytan” så att säga ^^