• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Ok_Individual_5579 at 2023-07-03 13:45:33+00:00 ID: jqi6fob


      Statliga inkomster är statliga inkomster, alltså kan vi antingen betala in mindre skatt som invånare eller så kan staten betala av våran statsskuld.

      Trodde detta var allmän vetskap…

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          Ok_Individual_5579 at 2023-07-03 18:47:39+00:00 ID: jqjeg3m


          Det stämmer, brukar också vara korrekt. Specifikt gällande detta har jag iaf rätt.

          Det kan man tydligt se på vår statsskuld som har fallit >20% sen 2021…

          • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            1 year ago

            Kaneida at 2023-07-04 05:14:47+00:00 ID: jqlk2l6


            Det är faktiskt rätt stor % av statsskuld som avverkats. Jag har inte emot att Sverige blir av med statsskuld. Dock så undrar jag om/när vi kan se det i våra plånböcker, med en svag krona, inflation som dragit iväg som tusan så känns det riktigt jävla surt att ha så pass hög elkostnad. När det är jag som måste betala tusentals kronor per år så tröstar en lägre statsskuld mig föga. Regeringen skulle sett till att införa kostnadstak så som våra grannländer gjort skyndsamt, men dessa jävla klåpare misslyckades bra duktigt med det med skenande elkostnader som följd. Samtidigt så verkar mycket av infrastrukturen lida med tågproblem, sjukvårdsproblem, skolproblem, samhällsproblem med våld etc

            Som att typ löst citera en svensk industrinisse “Vad fan får jag för pengarna?”

            • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
              link
              fedilink
              Svenska
              arrow-up
              1
              ·
              1 year ago

              Ok_Individual_5579 at 2023-07-04 06:22:45+00:00 ID: jqlpwmy


              Just statsskulden är mer långsiktig, det skyddar mot långsiktig generationell inflation samt ger sverige en bättre hävstång om vi skulle behöva låna upp oss för eventuella statliga sattsningar.

              Kronan är svar för att den är en liten valuta med relativt låg ränta (enlogt vår riksbank). Inflationen är hög dels för kronan, vinstdrivande inflation osv. Elpriserna speglar enligt sen elmarknad vi är i, och nu har priserna stabiliserat sig.

              Sedan kan man se resultat av betalad statsskuld vid nästkommande riksbudget, vi kan låna upp oss och betala mindre skatt som invånare.

              Det är inte bara att införa kostnadstak, vi sitter med i det europeiska elnätet och handlar inom Nordpools energihandelsmarknad. Det skulle göra medlemmar i marknaden sura och hade lett till konsekvenser senare.

              Sedan fick vi stöd, vilket inte alla fick. Det fösta stödet var bra och i god smak, mycket stöd samt ett med förbrukningstak. De andra inte lika bra…

              Ja infrastrkutren har lett de senaste åren. Det handlar primärt om nedskärningar (så vi kan betala mindre skatt) och en uppmålad mediabild.

              Gällamde järnväg är det svårt att driva det i stora sverige med vår lilla befolkning, det kommer kosta skitmycket. Sjukvården handlar om medskärningar samt en åldrande befolkning, dock landar detta hos de lokala regionerna inte staten som inte har nått med det att göra. Skolproblemen handlar mest om dåliga verktyg hos lokala utbildare samt dåligt skött lokal politik. Samhällsproblem och våld vet jag inte, det mest mediabilden. Vi har mindre våld än finland, vi driver kriminalstatistik helt annorlunda än hela europa (snor du 10 saker får du 10 fall av stöld, andra länder är en stöd dom), det måste man ha i åtankte.

              Va du får är att leva i en av världens top 5-7 bästa länderna att bo i. Och nu för tiden betalar vi inte ens så mycket skatt i verkligheten. Vi har lägt medelinkomstskatt i norden. Och i eu är det bara fattigländer där folk knappt får betalt som har lägre medel inkomstskatt. här kan du se.