• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Tjaeng at 2023-07-01 14:09:13+00:00 ID: jq9etnh


    Förmögenhetsklyftorna har ökat pga att skatt på arbete är bisarrt hög i Sverige. Säger sig självt att det bildas en självperpetuerande elit när inte ens de allra högst avlönade löneyrkena kan tjäna tillräckligt mycket pengar för att bygga förmögenheter.

    Att ett land är tillräckligt innovativt och stabilt för att främja skapandet av mycket framgång och välstånd är odelat positivt. Hur man sedan fördelar detta är en angelägen fråga. Räcker med att säga att (S)-märkta strategier som att minska jobbskatteavdrag och höjd ISK-schablon knappast är de medel som är lämpligast för att komma åt miljardförmögenheterna. Tro fan att man får en majoritet emot sig om man drar till med en retorik där folk med 60kkr+/mån i lön kallas ”de som har det bäst ställt” och pekar på arvsskatter i andra länder utan att nämna att grundavdraget för arvsskatt i Sverige var ynkliga 70kkr och påverkade typ alla hushåll som ägde en bostad.

    En progressiv fastighetsbeskattning med extra tillägg för andra fastigheter än huvudbostaden, sänkning av skatt på lön och avskaffande av separata skattesatser för inkomst av tjänst/näringsverksamhet/kapital för att istället beskatta all inkomst för privatpersoner på en progressiv skala vore det absolut bästa. Och så möjligen arvsskatt och exitskatt riktad mot de allra största förmögenheterna (den sistnämnda är knepig att designa effektivt, men om det låter sig göras) Det låter som ett vettigt upplägg för min del. I samma veva kan man avskaffa ränteavdraget och ersätta det med ett generösare grundavdrag.