Jag alskar Mastodon och jag börjar bli förtjust i Lemmy men nu vill jag ev utforska Frendica. Ett av alternativen till facebook.

Vet någon om det finns en svensk instans?

Har för mig att någon inom Konstellationen var ev på väg att skapa någon instans. Var det bara lösa funderingar eller finns det något på gång?

    • Anders_S@aggregatet.org
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      3 months ago

      Att ersätta Facebook är knappast på någons agenda ännu. Det är utan konkurrens det största sociala mediet i Sverige och de alternativ som finns har mycket liten spridning. Det kommer sannolikt att dröja innan det är möjligt att lansera ett alternativ till Facebook i Sverige. Den som vill veta mer om olika programvaror för Fediversum kan ta en titt här: https://nyhetskartan.se/medier/fediversum/ . På sikt tror jag dock att Bonfire kan bli ett alternativ snarare än Friendica. Det är modulärt vilket betyder att det på instans kan utvecklas pö om pö. En annan programvara är Hubzilla som är ett alternativ till Facebook som kan installeras på en vanlig webbserver.

      • samuel@aggregatet.orgM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        3 months ago

        Håller med! Och det är osäkert vad alternativet till fb skulle vara. Därför känns det inte lika givande att driva en instans som man inte riktigt tror på. Hellre köra på det som man tror har potential

  • frikrets@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    3 months ago

    Finns många spännande programvaror inom fediversum som jag skulle vilja utforska. För mig personligen hamnar en Facebook-ersättare dock rätt långt ner på listan.

    • samuel@aggregatet.orgM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      3 months ago

      Jepp, vi kommer säkert komma med fler grejer.

      Men nu har vi en rätt gedigen verksamhetsplan antagen som i sig kommer vara en utmaning att lyckas med 😎

      Men vem vet, kanske längre fram