Lemmy känns ju minst sagt rörigt. Jag förstår att det finns en tanke att det ska fungera likt gamla Fidonet (eller decentraliserat reddit), men blir genast rörigt när en massa andra språk och ämnen blandas ihop i en salig röra.

Värst är det ändå när man ska skapa ett nytt inlägg. Det verkar inte gå att göra ifrån en forumdel utan endast gömd i en meny och därifrån kan man posta till var man vill. Att hitta gemenskapen (forumdelar) man vill posta till är omöjligt ifall man inte vet exakt vad gemenskapen heter.

Dessutom är siten inte alls anpassad till att användas på mobilen. De olika gemenskapernas namn trycks ihop och radbryts vilket gör det oläsbart. Se bild (om den nu laddas upp, de var oklart).

  • httpster@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    Håller med. Har aldrig ägnat så mycket energi åt reddit. Men jag upplever logiken som väldigt förvirrande. Kanske sätter det säg när man förstår det här med gemenskaper mer. Men frågan är vad funktionen att syndikera in samtal från andra instanser fyller för aggregatet.org. Jag går verkligen inte in här för att se att någon medlem här också gillar en ful manga-bild från något amerikansk tech-instans.

    • samuel@aggregatet.orgM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      2
      ·
      3 months ago

      Federering i all ära men ibland är det inte det man vill åt. Men fördelen är kanske att man kan interagera med aggregatet från typ mastodon. Kan inte riktigt komma på när eller varför jag skulle vilja göra det dock.

      Nej, jag säger att just nu bryr jag mig mest om lokala innehållet och är nöjd med det. Men jag får se om jag uppskattar federeringsaspekterna mer framöver.

      • Stugan
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        4
        ·
        2 months ago

        Federering har en stor fördel: aggregatet blir tillgänglig på andra Lemmy-instanser och andra kan delta i konversationer med sina remote konton. Kul och smidigt.

        Jag skriver det här via min inloggning på Feddit.nu :)

  • Anders_S@aggregatet.orgM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    Jag ser inte detta som problem. Det är ju bara att följa de lokala inläggen om en bara vill ha just lokalt och på svenska. Men jag vill också följa en del debatt på andra språk. Det kan jag göra genom att prenumerera på gemenskaper på andra sajter som jag sen kan följa under fliken prenumererar. Att följa allt är dock inte speciellt användbart. Men jag använder webbläsare på en dator och det finns då heller inte några grafiska problem. och som Samuel skriver är det på mobilen bättre att använda en app. I huvudmenyn finns det ju en länk för att skapa inlägg så det är verkligen inet svårt i en webbläsare på datorn i alla fall. När en vill posta ett nytt inlägg kollar en först vilka gemenskaper som finns sen kan en skriva ett inlägg och välja den gemenskap en vill posta på. Det verkar också finnas en bugg i Lemmy när det gäller bilduppladdning. Det blir väl ordnat i nån uppdatering.

    • Bitter@aggregatet.orgOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      3 months ago

      Det är långt ifrån användarvänligt. Jag lovar dig att ifall aggregatet blir populärt och folk hittar hit kommer folk börja klaga på att de lägger ned massa tid på att skapa inlägg som bara “försvinner”. Tro mig, jag har jobbat med support över tio års tid och till och med när saker verkar idiotsäkra lyckas folk göra fel.

      • Bitter@aggregatet.orgOP
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        3
        ·
        edit-2
        3 months ago

        Dessutom, ska man ha trådade diskussioner bör det vara tydligt, med lite indrag. Nu läggs alla inlägg på samma linje.

        Update: Okej, man verkar alltså blanda trädvy med chatvy. De var ett märkligt designval kan jag tycka. För vissa kommer trycka på svara på det inlägget de faktiskt svarar på (vilket ger en korrekt trädvy) medan andra kommer välja svara på sista inlägget men svara på ett inlägg högre upp.

        • Anders_S@aggregatet.orgM
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          arrow-down
          2
          ·
          3 months ago

          Jag håller med om detta. Men varför är du här om du mest irriterar dig? Om du vill att Lemmy ska förändras så finns det bättre forum att vända sig till. Forum där utvecklarna diskuterar.

      • Anders_S@aggregatet.orgM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        3 months ago

        Jag har jobbat med support i nästan hela mitt arbetsliv. Det gör väl en så där 40 år. Som reparatör, elektriker, programmerare och systemtekniker. Den typen av argument är ganska ointressanta och säger ingenting. De är extra ointressanta när en inte vet nånting om den man har ett samtal med. Men jag tycker för övrigt inte att Lemmy är speciellt användarvänligt heller. Men att trådar “försvinner” är ju det normala på alla diskussionsforum. Så även på flashback så just den detaljen är ju inget märkligt eller konstigt i sig.

        • Bitter@aggregatet.orgOP
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          1
          ·
          3 months ago

          Problemet här är att du kan posta inlägg till vilken Lemmy-instans som helst i hela världen. Inlägget försvinner inte nånstans på Aggregatet bara.

          • Anders_S@aggregatet.orgM
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            3
            ·
            3 months ago

            Problemet är alltså att användaren inte skulle ha koll på att den postar det nån annan stans? Det tror jag är ett lite problem då en användare som kan så mycket att det kan posta det nån annan stans via Aggregatet förmodligen kan så mycket att den vet att den har postat nån annan stans. Situationen kommer troligen aldrig att uppstå förrän Aggregatet har 100 000-tals användare och det kommer aldrig att hända. Soc.nu hade som mest nästan 3 000 användare. Vi ska vara glada om Aggregatet kommer upp i 500 under detta år.

  • AynRand@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    3 months ago

    Efter att ha känt efter och kollat runt en del känns det som att Lemmy bara är Reddit fast lite bättre (och betydligt färre användare). Det är så klart nice och bättre än vad vi haft innan! Men det känns inte som plattformen har ett särskilt unikt värdeerbjudande om inte en lyckas locka hit ett betydande gäng vänsterpersonligheter att föra sin vardagliga diskussion här.

    Älskar aggregatet! Men eg tror jag att ett varumärke som socialism.nu nästan krävs för att skapa riktigt liv i en ”ny” vänstergemenskap online. Och jag tror egentligen att en gammaldags forummodell (om än moderniserad) är typ det enda som kan locka folk, på ett helt annat sätt än nått som för den oinvigde ser ut som ett sämre reddit. Idk, tror bara att man måste erbjuda nått mer unikt. ”Flashback fast vänster” tror jag lockar mer än ”reddit fast vänster” idag. Men har ingen stor marknadsinsikt.

    Blir ivf mkt intressant att höra hur det låter på årsmötet imorgon!

    • Bitter@aggregatet.orgOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      3 months ago

      Ogillar starkt att använda appar dock. Tar bara upp plats, de vill gärna samla in mer information än de behöver, skickar jobbiga notiser etc.

      • samuel@aggregatet.orgM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        3 months ago

        Förstår helt motstånd till appar. Men om man vill så kan man “installlera webappen” som en PWA om man gillar det.

        Jag föredrar att använda webappen.

        Sen tror jag nog att open source fedi-apparna samlar in rätt begränsat med data. Vet inte hur de är med de stängda.

  • samuel@aggregatet.orgM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    3 months ago

    Jag håller med om att det är lite rörigt. Nu tror jag att jag fått kläm på det. Jag brukar bara kolla under “lokalt” och skippa det federerade flödet. Jag är mest intresserad över saker som skrivs av användare här på aggregatet.

    Jag har dock kikat lite på det federerade flödet och där upptäckt några gemenskaper för memes och sånt. De prenumererar jag på och ibland kollar jag också flödet som jag prenumererar på.