• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Axelwickm at 2024-03-25 22:30:59+00:00 ID: kwk2exj


    Man behöver inte komma särksillt lång ur Svensson-bubblan för att inse att drogliberalism är vanligt i resten av samhället också. Jag tycker det är bra att sweddit lyfter en fråga som våra folkvalda är riktigt dåliga på att ta upp (trots växande forskarstöd), särskilt när samhället commitar hårt till att gå i motsat riktning.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      manlyhunkman at 2024-03-25 22:39:32+00:00 ID: kwk3tud


      jag är all for att folk får uttrycka sig, organisera sig, och på ett bra sätt få sina röster hörda. Däremot är kanske inte Reddit, eller varje tråd i diverse subs den bästa lösningen just där. Är det däremot relaterat till ämnet som ska diskuteras, sure. Go for it.

      Samhället commitar till den lag som är satt. Den lagen går att ändra. Vill folk få gräset lagligt? Organisera er, lyft frågorna där de kan ha slagkraft. Problemet i just detta sub är ju att det mer eller mindre förpestar trådar och ämnen som inte har med det att göra. Det är det jag är trött på.

      Sen kan jag personligen se ett bekymmer med att om en sak blir lagligt, så kommer en annan bli det, sen kommer det något likt det… det kanske är boomern i mig som är pessimistisk, men en gräns behöver dras.

      Här ovan hade vi en snubbe som tyckte att lustgas skulle regleras till ungdomar med en varningstext, och instruktioner för att konsumera det på ett bra sätt… jag menar vad i helvete? Jag kanske missförstod, och då får jag tänka om. Men det drar ett så oseriöst skimmer över allt.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        6 months ago

        Tarnil at 2024-03-26 13:17:38+00:00 ID: kwmyd89


        Hallojsan!

        Jag hoppas att jag kan lugna dig lite med mina skriverier, och om inte annat rekommenderar jag att ta en titt här hos Harm Reduction International.

        (Ja, jag har en enorm bias när det gäller detta eftersom jag är neurovetare och har jobbat med sånthär i rätt många år.)

        Sen kan jag personligen se ett bekymmer med att om en sak blir lagligt, så kommer en annan bli det, sen kommer det något likt det… det kanske är boomern i mig som är pessimistisk, men en gräns behöver dras.

        Den farhågan är begriplig och vanlig.

        Det är en slags retorisk term av typen Sluttande planet. Funkade inte att inte att hyperlänka, så du får hela länken rakt av:

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Sluttande_planet_(argumentation)

        Om vi exempelvis med lagstiftning skulle tillåta plockning av någon särskild svamp i svenska skogar, så finns det egentligen ingenting som logiskt pekar på att vi då också måste tillåta plockning av alla andra svampar som finns i svenska skogar, även om det kan “kännas” så.

        (Som exempel är det100% lagligt att plocka potentiellt livsfarlig flugsvamp i Sverige, men det är inte lagligt att plocka toppslätskivling.)

        Här ovan hade vi en snubbe som tyckte att lustgas skulle regleras till ungdomar med en varningstext, och instruktioner för att konsumera det på ett bra sätt… jag menar vad i helvete?

        Konceptet med varningstexter är något som diskuterats rätt mycket inom skademinimeringsfältet. Typen av upplysning och information hör till idéerna om skademinimering.

        Genom att inte ha varningstexter(eller andra former av upplysning gällande ämnet) så ökar vi risken för att de som fortfarande vill bruka lustgas oavsett lagstiftning kommer att skada sig själva genom att exempelvis ge sig själva B12-vitaminbrist.

        Man skulle exempelvis kunna ha en QR-kod som läkar till Folkhälsomyndigheten, eller en kortare varningtext likt den vi har på cigarettpaket idag.

        Info om lustgas hos Folkhälsomyndigheten

        Det är förstås heller ingen självklarhet att de som gör något mot/med sig själva ska få information eller ens tillstånd för att göra det på ett säkert sätt. Det blir oftast en fråga om personvärde.