Yttrandefrihet i all ära men vart går gränsen enligt er ?

Jag anser att det är viktigt att respektera gränserna för att undvika att provocera en folkgrupp och nedvärdera ett land. Att tillåta sådana handlingar på olämpliga platser kan leda till våld och skada både polis och andra personer.

Det är möjligt att om någon hade bränt en “bibel” framför en kyrka under högtider, så hade reaktionerna varit liknande.

  • dennisnedry
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Sådant här som bränna en koran har absolut ingeting med yttrandefrihet att göra. Det är bara för att provocera och söka uppmärksamhet. Jag förstår inte vad dom vill få ut av att göra det här, dom vet att en massa muslimer världen över blir både arga och ledsna. Men det tillför ingen diskussion, det belyser inte något problem och ännu mindre löser det några problem.

    Rätt ironiskt att påstå att dom vill kämpa för våra rättigheter med att bryta en annan rättighet, genom att förbjuda en religion, som folk har rätt till att utöva i fred.

    • Andreas
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Det här togs upp i feddit.dk för ett tag sedan och jag står fortfarande på sidan att det är viktigt att upplysa koranbränningen och dess reaktioner eftersom syftet är precis att uppmärksamma en farlig utveckling där det finns en växande folkgrupp som kan tvinga bort vissa synpunkter med våld. Det är den våldsamma reaktionen som inte ska tillåtas i ett civiliserat samhälle. Att någon bränner en bok kan vara kränkade, smaklös m.m. men personen ska inte hamna i livsfara för det. Det spelar ingen roll hur kränkt folkgruppen är.

      @Fox Att kristna ska åstadkomma ett våldsamt upplopp vid en bibelbränning är också rent påhitt. Svenskar i allmänhet är inte religiösa och inte våldsamma. Om man antar att svenskar identifierar sig med sitt land i stället för religion skulle det inte heller leda till ett påskupplopp 2022 hade du stått i mitten av Stureplan och bränt en svensk flagga.

      • FoxOPM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        God morgon och ursäkta sent svar!

        Du läste kanske inte riktigt min text korrekt ang kristna. Det stod möjligen, vilket i praktiken betyder att det kan men kanske inte riktigt blir som sådan då koranbränningar är mer vanligt än bibelbränningar. Men sen igen så är människor i överlag fästa vid eld av någon konstig anledning. Haha

        • Andreas
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Ah okay, jag tolkade det som om starka reaktioner till bibelbränningar är lika möjligt som starka reaktioner till koranbränningar, vilket är ett ganska vanligt argument av Redditörer som nekar att utländska islamister är i genomsnitt mycket våldsammare än svenska kristna.

          I en bättre värld ska vi dyrka elden genom att supa och ha kul runt ett sommarbål…

    • voidbanana
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Syftet är väl precis som du nämner i din nästa mening att provocera muslimer. Kanske i förlängningen med målet att få muslimer och andra invandrargrupper att känna sig ovälkomna i Sverige. En annan förklaring kan vara att koranbrännare vill normalisera främlingsfientlighet och försöka plocka enkla poäng i sin egen församling av mer eller mindre rasistiska grupper.

      Koranbränning kan ingå begreppet yttrandefrihet. Det är såvitt jag förstår inte prövat rättsligt i Sverige ännu. Med det sagt, det finns förstås bättre sätt att kritisera muslimer och invandring, om det nu är målet. Slutligen, oavsett syfte, smakfull är det definitivt inte.

      https://lawline.se/answers/koranbranning

  • micek
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Jag förstår ärligt talat inte det här, folk som bränner koraner är troll och av någon anledning har jag inte hört det på ett tag, så det är dags att lyfta ropen igen: Mata inte trollen! Enda sättet att bli av med troll är att inte mata dem!

    Ironin i att kommentera på en post som matar troll är uppenbar, så jag slutar nu. Mata inte trollen!

    • FoxOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Hej Micek.

      Mata och föra dialog är två olika saker. Jag ser det ändå som en trevlig diskussion där vi uttrycker vad vi känner inom denna nyhet.

      Samt våran diskussion är inte det som matar personer till att utfärda koranbränningar utan vi har en snäll diskussion kring ämnet.

      Ha en bra dag :)