En statlig utredning presenterade nyligen förslag om att beskattning av prostitution ska genomlysas ytterligare. Skatteverket välkomnar en sådan genomlysning. Med dagens regler beskattas prostitution som inkomst av tjänst.

– Skatteverket vill redan nu säga att vi välkomnar en fortsatt utredning och genomlysning av frågan, i avvaktan på att vi ges möjlighet att lämna ett remissvar på utredningen, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Huvudregeln i inkomstskattelagen är att alla inkomster som en person har under ett år är skattepliktiga. För att inkomsten ska vara skattefri krävs en lagreglering.

Det finns därför inte någon laglig möjlighet för Skatteverket som myndighet att skattebefria inkomster från försäljning av sexuella tjänster. Skatteverket kan dock prioritera vilka verksamheter som kontrollen riktas mot.

– När Skatteverket inom ramen för kassaregister- och personalliggarlagstiftningen medverkar i myndighetsgemensamma kontroller förekommer arbetsplatser där det misstänks bedrivas försäljning av sexuella tjänster. Kontrollerna i fråga riktas mot företagen, inte de utsatta personerna, säger Pia Blank Thörnroos.

Skatteverket stödjer förslaget i utredningen ”Ut ur utsatthet” (SOU 2023:97) om att beskattningen och dess konsekvenser bör utredas.

– Personernas utsatta situation behöver tas på allvar och problematiken skulle kunna breddas. Det är en komplex fråga som behöver genomlysas, hur samhället på bästa sätt motverkar prostitution och stödjer de utsatta, säger Pia Blank Thörnroos.

Betänkandet ”Ut ur utsatthet” (SOU 2023:97) på regeringens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.