Norrbotten är Årets exportregion 2022 och under onsdagen delades priset ut till Norrbottens Handelskammare av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i närvaro av H.K.H Prins Daniel.

Regeringens syfte med priset är att uppmärksamma regioner och företag som gjort särskilda insatser för svenskt export under det gångna året. Priset ska uppmuntra – särskilt små och medelstora – till att exportera.

– Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning så har regionen lyckats exceptionellt bra med sitt exportfrämjande. En sann förebild för andra, säger Anna Hallberg.

”Hoppas företag blir inpirerade”

Norrbotten har haft den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016-2021, sägs det bland annat i vinnatmotiveringen (som ni kan läsa i faktarutan).

– Norrbotten är en stark exportregion som besitter världsledande produkter och tjänster, och vi hoppas att fler företag nu blir inspirerade att ta steget ut mot nya marknader, säger Sabrina Suikki, internationell samordnare på Norrbottens Handelskammare och samordnare för Regional Exportsamverkan Norrbotten.

Vinnarmotivering Årets exportregin

”Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning, så har regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra – företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren (mellan 2019 – 2021). Norrbotten hade dessutom den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016-2021. Regionen har, trots att man var sist med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge. I Norrbotten är man även duktiga på att exportera värdefull spetskompens bland annat inom rymdsektorn och energisektorn”.