Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att Region Norrbotten använt fel pronomen i en journalanteckning efter en chattkontakt. Nu straffas regionen med 15 000 kronor.

Enligt DO är bemötandet, det vill säga att benämna patienten med fel könsidentitet i journalen, ett missgynnande som har samband med diskrimineringsgrunden kön och könsöverskridande identitet.

– Vi beklagar det inträffade och kommer att se över våra rutiner. Våra medarbetare ska känna till diskrimineringsgrunderna, inte minst vad gäller könsöverskridande identitet och uttryck, säger Pia Näsvall, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

Regionen ska betala 15 000 kronor i ersättning till den berörda personen.

  • Iceblade
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    6 months ago

    Trist när det blir fel, men också lätt hänt, speciellt om personalen är stressad. Av medicinska skäl visar journaler (åtminstone där jag arbetat) först och främst det biologiska könet (som ♂, ♀ och i ytterst sällsynta fall ☿) - tillsammans med annan basfakta som är viktig att ha direkt synlig i akutfall (ex. medicinallergier). Önskade pronomen ligger i det detaljerade patientkortet - ett klick längre bort.

  • Jeena@jemmy.jeena.net
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    6 months ago

    Bara sist var jag - som presentarar sig tydlig som man - i kontakt med någon stackare som försökte vara så politiskt korrekt som de själva antagligen skulle vilja bli bemött. Och denna stackarrn ha försökt att inte anta vilket kön jag är och kallade mig ‘they’ istället. Det var väldigt konstigt, jag antar att det är så folk känner sig som bli kallat fel kön.