Jag gillar inte att rasister, nazister och totalitära fjantar oavsett smak skall grupprunka fram sätt att urholka legitimiteten av yttrandefriheten. Det är klassisk playbook för onanizterna att förvända rätten att uttrycka sig fritt med deras rätt att bete sig som praktarslen på alla andras bekostnad och att utnyttja demokratin med långsiktig agenda att avsätta nämnda.

Likväl är det viktigt för mig att Sverige är ett sekulärt land med sekulära värden och att ingen religion är helig här. Det är vad som inte går fram ute i vida världen.

Så, här är mitt förslag.

Ordna ett redigt bokbrännarkalas där alla är välkomna att slänga i vad som helst, oavsett det misshagar dem eller inte, men egentligen någonting som är dem nära hjärtat om man skall vara riktigt saklig.

Heliga böcker av alla slag - religiösa, politiska, ideologiska, akademiska, juridiska och kulturella. Lagböcker och kurslitteratur, Mein Kampf, Das Kapital och The S.C.U.M. Manifest. Hela litteraturlistor och kulturella kanon, källkoden till linuxkärnan, you name it. Protokoll från Timbros årsstämma med LOs stadgar. Flaggor, vimplar, halsdukar och supportertröjor. Svenska flaggor på rulle, alla ska få en att kasta i brasan! Landskapsflaggor, Finska flaggan, Åländska, EU-flaggan, Ryssland, Iran och Nordkorea. Stjärnbaneret och sydstatsflaggan med för all del. Nazistflaggor, AFA-flaggor, regnbågsflaggor, föreningsvimplar, girlanger och kräfthattar. Juldekorationer och svenska traditioner. Pizzamenyer och mormors hemliga recept på Janssons Frestelse. Allt ska eldas upp!

Sen grillar vi korv över glöden och skickar runt senap och ajvar så att alla känner sig delaktiga. Ingen skall vara purken över vad nästa slänger i brasan. Inga kampsånger, inga slagord. Möjligen Birgit Friggebo som leder We Shall Overcome. Men poängen är att ingen skall få claima händelsen som sin. I yttrandefrihetens namn så tillhör den alla.

Nä, det är nog inte möjligt att genomföra. Men det är så det borde gå till om det handlar om yttrandefrihet. Annars utnyttjar man bara detsamma för sin skymningsagenda.

  • NotYourSocialWorker
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    5
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    För mig så är hela den grejen med att bränna koranen så sjukt barnsligt. Jag har svårt att se någon större skillnad mellan det och ungars viftande med handen framför någons ansikte och skrika “Luften är fri! Luften är fri!”.

    Enda poängen som de framför, eller iaf den enda som går fram, är att folk blir sura när man sabbar saker som är viktiga för dem.

    • utterOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Jag håller med. Det är simpelt och dumt, förbannat synd att det funkar.

      • zilouge
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        Jag tycker nog det är mer barnsligt att bli upprörd över att någon bränner en bok, i alla fall om det är ett exemplar som den brännande personen själv äger. Tanken att en viss text skulle vara “helig” är för mig helt sjuk. Men för att förtydliga, jag skulle definitivt motsätta mig brännande av ett unikt eller ett historiskt exemplar, typ som silverbibeln eller liknande.