Hej allihopa! Trevligt att se en svenskspråkig instans på Feddits sida av Fediverset. Trådiverset? Jag vill hjälpa med att reklamera för denna instans men det är viktigt att veta om de tråkiga tekniska detaljer så vi undviker situationen där användarantalet ökar drastiskt och instansen kraschar på grund av överbelastningen, och situationen där driftkostnaderna blir för höga och det blir orimligt för administratören att finansiera dem ur fickan.

Några frågor:

  • Vad för hårdvara körs instansen på? Homelab, hyrd VPS, dedikerad cloud server osv?
  • Finns det planer att samla in donationer om kostnaderna blir för höga? Enligt admins på de större instanserna håller kostnaderna sig låga även med omkring 5 000 aktiva användare, men det kan bero på adminens hostingleverantör.
  • Har admin erfarenhet med att systemförvaltning och IT? Det är många IT-personer här på Fediverset så det är ingen fara om svaret är nej.

Har någon tekniska frågor kring federation och mjukvaran vill jag gärna hjälpa till. Hoppas svenskarna som flyr Reddit kan hitta ett nytt hem här och vi får se gemenskapen växa!

  • naharin@feddit.dk
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Jag tycker också det skulle vara bra att ha en specifikt Svensk instans. Just nu använder jag den danska för inlogg. Har även sett att det finns feddit.se.

    Det finns en del trådar på !selfhosted@lemmy.world där det talas om krav för en instans.

    • dennisnedry
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Ja jag har också sett på lemmy.world att folk frågar efter en egen instans, jag har försökt göra reklam för denna instansen då jag tycker den verkar bättre än feddit.se.

      • naharin@feddit.dk
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Håller med om att denna är bättre! Vi behöver satsa på en och få den att bli main.

        • dennisnedry
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          Ja absolut! Vi som redan är här, måste aktivt börja göra reklam för feddit.nu där det diskuteras om svenska instanser. Men vi måste samtidigt respektera dom som inte vill.

          Vad vi även måste börja med är att skapa nya communities (vi behöver VERKLIGEN ett bra svenskt ord istället för community) för att visa att det händer lite här.

          Jag har aldrig modererat förr, men jag tänkte start en spel-community här och se hur jag lyckas med det.

          Men det är bättre att feddit.nu växer långsamt, men med kvalité än explosionsartat med skräp.

  • JohannesMA
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Hej!

    Kul att du vill hjälpa till och göra reklam för instansen! Här kommer lite svar på dina frågor:

    • Instansen körs just nu på en hyrd VPS (som finns i ett datacenter i Stockholm) som kan skalas upp vid behov, dock till en viss gräns. Skulle vi nå sweddit-siffror lär instansen få flyttas. Just nu är den allokerad 2GB ram med en användning på 600mb.
    • Jag är öppen för att ta in donationer i framtiden om serverkostnaderna blir för höga, det beror ju också lite på hur Lemmy mjukvaran utvecklas i framtiden. Har ju börjat pratas lite om att flera instanser exempelvis skulle kunna co-hosta communitys (https://github.com/LemmyNet/lemmy/issues/3100). Vet du ungefär hur mycket ram och cpu 5000 aktiva användare kräver?
    • Jag har erfarenhet av att drifta/hosta forum för ett par tusen användare, jag är dock relativt ny inom fediverset. Jag är dock inte främmande för att ta in extra hjälp om det skulle behövas, har även vänner som jobbar med systemförvaltning och IT som potentiellt kan hoppa in om instansen skulle växa.

    Finns det fler frågetecken så är det bara att fråga på!