Hej! Jag tycker mig ha märkt ett skifte i svensk politik. Inte i att man anklagar vissa för att vilja att Sverige blir som USA, detta har pågått länge. Den stora skillnaden är vilka som gör det.

Statsministern kallade SD:s trollfabrik för en “förfärlig amerikanisering av politiken”. Vidare resonemang fanns inte med i SVT:s artikel om TT-intervjun. Men Kristersson är ju moderat. De om någon följer väl USAs linje? Han (och S) förde in oss i NATO. Carl Bildt var deras partiledare och statsminister… han är ju mer lojal mot USA än mot Sverige. En knähund.

Tidigare har jag sett i svenska dagbladet en ledare där man gjorde gällande att “kulturkriget” importeras av SD till Sverige. I den artikeln syftades det på anti-feminism. Men feminismen är ju ganska dominant i Sverige. Varför skulle ett motstånd behöva importeras? Vi är väl långt före alla andra i feminismens frammarsch?

Gällande translagen som nyligen röstades genom så har jag också läst texter där ‘transmotståndet’ inom SD skulle vara en import från USA. Men det var ju regionerna som började föreslå och erbjuda vård mot könsdysfori till barn utan någon som helst vetenskaplig grund. Detta har sen dessutom ifrågasatts i SVT och från både borgerligt och socialistiskt håll och regionerna har infört inskränkingar i transvården för barn. Ändå beskylls SD för att importera transfobi från USA.

Hur kommer det sig att just SD just nu utmålas som USA-copycats? Ligger inte vi generellt före USA i moderna trender?

Vilka tycker ni “amerikaniserar” svensk politik, och varför?

  • 332
    link
    fedilink
    arrow-up
    12
    ·
    edit-2
    1 month ago

    Jag får lite intrycket av den här posten att du bara vill generellt försvara SD samtidigt som du får veva lite vagt mot olika saker du ogillar medans du hänvisar till diverse texter som du upprört halvminns detaljer från.

    Hursomhelst; Angående anklagelserna om hur SD “amerikaniserar” svensk politik , och som du självklart redan vet men spelar dum av nån anledning, så är det man syftar på specifikt beteendet från den galna 4chan-högern under Trump som påminner väldigt mycket om SDs sentida metoder, fokusområden och retorik.

    • cro_magnon_gilf@sopuli.xyzOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      arrow-down
      6
      ·
      1 month ago

      samtidigt som du får veva lite vagt mot olika saker du ogillar medans du hänvisar till diverse texter som du upprört halvminns detaljer från.

      Jag förstår inte riktigt varför du skriver så här. Är det meningen att jag ska källhänvisa till alla relevanta artiklar, trots att de flesta som bryr sig ö.h.t. om politik med största sannolikhet känner igen fenomenet?

      Vad gäller 4chan-högern så känner jag inte alls igen mycket av det i SD. Det som går att kännas igen är folk som kallar allt som inte är SD för “vänster” eller “liberaler”, och Jimmie Åkessons konstiga motanfallstal. Men influenserna från USA bleknar i förhållande till att både resten av högern och vänstern gladeligen åsidosätter annat för att driva amerikanska frågor i Sverige, tills de som tycker att det är dumt helt enkelt måste yttra missnöje.