När du skriver en kommentar kan du göra formatteringstricks med Markdown, men Markdown-parseren som Lemmy använder konverterar inte innehållet till plaintext när den lagras i databasen, vilket gör det möjligt att gömma körbara skript i en kommentar.

Idag använde en hackare länkade bilder i lemmy.world:s kommentarer vars alternativtext innehåller skriptet som stjäl autentiseringsnyckeln av användare som laddar kommentaren. Med den metoden fick hackaren tillgång till en av adminernas konton och la till bilden med skriptet i lemmy.world:s sidebar, så alla inloggade användare skulle få sin nyckel stulen (eftersom sidebaren laddas på varje sida).

Som användare är det bäst att du inte besöker Lemmy-sidor inloggat på en webbrowser just nu - attacken är inte begränsad till lemmy.world och kan användas till att hämta autentiseringsnycklar från alla instanser som inte blockerar körbara skript.

Admin kan lägga till script-src 'self' 'nonce-$RANDOM' till instansens Content Security Policy på proxyservern för att blockera körbara skript på sidan. Läs mer här för att lära dig mer om hur exploiten fungerar (extern instans, du blir utloggad).

  • MadMartigaN
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Tack för informationen och beskrivningen. 👍🏼

    • AndreasOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Exploiten fungerar inte på vår instans eftersom vi har uppgraderat till 0.18.2, inget att frukta längre!