Hej och välkommen till feddit.nu! Om du hittade hit från Reddit är det sannolikt att detta är din första upplevelse på Fediverset.

Vad är Fediverset?

Fediverset är ett nätverk av gemenskaper som drivs av vanliga individer runtom världen. En gemenskap finns på en instans som identifieras genom sitt unika domännamn. Instansen det här inlägget postas på är feddit.nu. Alla med en dator kan starta sin egen instans. Med ett enda konto på en instans får man tillgång till allt innehåll över hela nätverket. Det betyder att med ditt feddit.nu-konto kan du posta inlägg på feddit.de, prenumerera på gemenskaper på lemmy.world, chatta med folk på sh.itjust.works, och så vidare.

Upptäck nätverket

Det finns användarskapade verktyg för att söka efter och hitta nya gemenskaper.

Prenumerera på externa gemenskaper

För att hämta innehåll på andra instanser måste den här instansen “upptäcka” dess gemenskaper först. Så här skickar man en förfrågan att upptäcka en extern gemenskap, https://lemmy.one/c/privacyguides. Gemenskapen heter privacyguides och finns på en Lemmy-instans med domännamnet lemmy.one.

Gå till https://feddit.nu/search och sök efter !<gemenskap>@<instans>, i detta fall är det !privacyguides@lemmy.one. Glöm inte utropstecken!

Om gemenskapen (eller magasinet som de kallar den) finns på en Kbin-instans, klistra in hela URL:en i sokfältet så här: https://kbin.social/m/programming. Det går inte att hitta ett Kbin-magasin med !programming@kbin.social.

Vänta tills gemenskapen visas i sökresultatet och klicka på den.

Märk att inläggen som nyss hämtats är flera dagar gamla och har varken kommentarer eller uppröster. Det är för att feddit.nu hämtar innehållet på en extern gemenskap från och med tidspunkten den får sin första prenumerant. Klicka på prenumerera-knappen.

När det står Joined/Gick med i sidebaren är prenumerationen lyckad och framöver får du nytt innehåll från den gemenskapen i ditt Subscribed-flöde.

Om det står Subscribe Pending/Väntande och du är första prenumeranten hämtas inte innehållet, men om det är någon annan på instansen som lyckades prenumerera före dig får du innehållet i ditt flöde oavsett vad som står på knappen.

Ta kontakt med resten av nätverket

Nu kan du interagera med andra instanser än feddit.nu!

Det går inte att logga in på ditt feddit.nu-konto på andra instanser, så innehållet måste hämtas hit först.

  • Bjerven
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    tack för en bra förklaring jag undrade även över samma sak här igår