Swedbanks chefsekonom tycker att ekonomin går för bra och att hushållens ekonomi fortfarande är för stark. Vad jag inte förstår är varför han förespråkar ytterligare räntehöjningar. Varför inte istället ta tillfället i akt och införa diverse miljöskatter? Det skulle nog försvaga ekonomin. Samtidigt kan pengarna gå till miljöarbete.

Konkret exempel vore en ordentlig flygskatt. Det är svårt att beskatta flyg, men en väg framåt vore kanske att lägga den på svenska medborgare. En resa till USA? 3000 kronor skatt! Ett annat alternativ vore att basera fastighetsskatten (heter det avgift numera, kanske?) på tomtens innehåll. En tomt rik på insekter kan få behålla dagens låga fastighetsskatt. En tomt med endast gräsmatta får dubbel skatt. Pengarna kan gå till att återställa våtmarker eller till fler naturreservat.

Vad tycker ni?

  • voidbanana
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Jag har några frågor till er i tråden som är för fastighetsskatt. För egen del kan jag anse att det vore bra eftersom det antagligen skulle dämpa de skenande huspriserna vi sett sedan sekelskiftet.

    Men jag har hört några invändningar som jag funderar över. Dels kan husägare som råkar ut för gentrifiering i området eller förlust av inkomst, trots värdeökning i en fastighet, hamna i ett läge då de inte ha några reella medel att betala fastighetsskatten med. På snarlikt tema uppstår frågan om vi inte då av rättviseskäl också behöver införa förmögenhetsskatt igen? Fastigheter kan ses som en slags placering, varför inte beskatta en aktieportfölj på motsvarande sätt? En annan är att investeringen som ett husköp innebär för en privatperson sker med redan beskattad inkomst som då blir beskattad två gånger, dessutom kontinuerligt före en eventuell placeringsvinst är uttagen, till skillnad igen från den där aktieportföljen.