Det var på tiden!

  • FirstSeaLord@kbin.social
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    1 year ago

    Åfan, kommer nog inte ropa hej innan allt är helklart och vi är medlemmar. Min tillit till Turkiet (och Ungern) har ju inte direkt påverkats i positiv riktning den senaste tiden.

    • NakedViking@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Turkiet ville få köpa F-16, vilket redan var avhandlat för länge sedan. Sedan ville turkiska regeringen vinna valet, därför användes alla ursäkter till hands för att blåsa upp kontrovers så att de kunde se stora och starka ut inrikes.

      Inget hade fått Turkiet att släppa in Sverige innan valet.

  • designated_fridge@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    arrow-down
    4
    ·
    1 year ago

    Vår grannes grannes grannes hus började brinna och vi tyckte att var en bra idé att teckna en hemförsäkring. Huset därborta har nu brunnit i 1,5 år och fortfarande inte spridit sig.

    Jag vet inte. Min känsla är att NATO-ansökan kom alltför hastigt och var ett panikartat beslut. Beslutet togs baserat på att Ryssland var läskigt för 1,5 år sen. Inte baserat på om vi vill vara med i NATO om 10 eller 20 år.

    • pumpsnabben@sopuli.xyz
      link
      fedilink
      arrow-up
      9
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Frågan är väl om Ryssland kommer sluta att vara ett hot om 10-20 år? Sverige trodde det för 40 år sedan och nedmonterade sin försvarsmakt, stängde skyddsrum och sålde ut kris-lagren.

      Sedan kom pandemin och Sverige var mycket dåligt förberett och efter pandemin kom kriget och återigen visade det sig vara en bra idé att ha en fungerande försvarsmakt och en fungerande krishantering. Nu, i en riktigt jobbig ekonomisk situation, måste vi återigen bygga upp försvaret, skyddsrummen och våra krislager.

      Ingen av Rysslands grannar i väst slutade att tro på hotet och för några år sedan fick de rätt i sak.

    • magic_lobster_party@kbin.socialOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Vi gick inte med i NATO förut för att vi underskattade Rysslands vilja att starta ett fullskaligt angrepp mot ett land i Europa. Nu har vi lärt oss att antagandet var helt fel.

      Ryssland har fortfarande inte visat tecken på att vilja backa ur konflikten. Så länge Ryssland är villiga att fortsätta slåss är det fortsatt aktuellt att vara orolig. Och när de äntligen backar ur, ska vi plötsligt förmoda att de aldrig kommer göra något liknande igen?