Intressant. Är du som konsument beredd på att betala frakt för dina returer?

  • Rackarunge@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    19
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Ett sätt att minska returer är ju om tillverkarna kan komma överens om hur stora storlekarna är.

    I min värld är 34 tum 34 tum. Men ta byxor av olika fabrikat och jämför deras 34 tum och ingen är likt den andra.

    Sluta med “vanity sizes” och sådant och ge oss faktisk storlek.

    Jag köper bara saker jag vill använda men om man inte har liknande produkt från dem sedan tidigare så måste man iaf köpa 2 olika storlekar. Har inte ett företag fria returer så köper jag sällan från dem.

    • lambipapp@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      10
      ·
      1 year ago

      En lag på EU-nivå som standardiserat mått med en metrisk enhet är ju drömmen för att handla utan att prova produkten först.

      Mäta midjan till x cm så kan man köpa en bralla som sitter perfekt direkt.

      • Rackarunge@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        1 year ago

        Ja exakt. Sedan finns det ju andra mått som kan ställa till det (typ lår) men så länge man vet att midjan stämmer överens så vet man ju själv med lite självrannsakan ifall man är kandidat för slim fit eller inte hehe.

  • mumblerfish@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    13
    ·
    edit-2
    1 year ago

    – E-handlare måste bli bättre på att förstå varför returerna uppkommer, och effektivisera de processerna, säger han.

    Är det typ inte uteslutande att man vill testa om något passar? Storlekar och storleksguider är så otillräckliga, men finns det ens en lösning? Kanns som tillbaks till butik istället för e-handel är alternativet.

    • kobrakent@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Problemet är ju alla powerusers som skickar 20-25 returer i veckan. Finns kapacitet att returnera varor men det har ett maxtak, en transport till en sorteringsterminal behöver ju åka tillbaka till kunden den inhämtat hos, annars åker ju transporten med luft. Problemet nu är när man behöver sätta in extra kapacitet tillbaka till kund för att det väller över av returer.

      Porta användare som missbrukar returen och ta ut en liten avgift för returen så blir kedjan hållbar.

      • rycee@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        1 year ago

        Kanske tillåta en eller två gratis-returer men sedan successivt öka kostnaden för varje retur inom en viss tid?

        • kobrakent@lemmy.worldOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          1 year ago

          Ja, jag tror det redan är det som händer. Jobbar med logistik och just den här frågan så kanske redan föreslagit vad som behöver ske :)

    • magic_lobster_party@kbin.social
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Tror det inte bara handlar om otillräckliga storleksguider, utan också om att man är osäker på hur plaggen ser ut i verkligheten. Man ser flera potentiella plagg, men är osäker på vilken som ser bäst ut. Så vissa har byggt upp vanan att överköpa plagg så man kan testa själv i verkligheten och sålla därefter.

    • ribboo@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Många butiker har ju ett väldigt mycket större webbutbud än i butik. Skulle köpa jacka, så svängde förbi butik. Fanns en jacka som såg hygglig ut. På webben fanns 4-5 st.

  • deus_deceptor@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Jag väljer helst bort företag som låter kunden pröjsa frakten. (Ofta mindre butiker i Stockholm) som är avsiktligt hemliga med returinformation, hur de vill ha försändelsen etc. Fått upplysa dem om att de har paket att hämta på utlämningsstället när det börjat bli uppenbart att de skiter i det… nej, tacka vet jag Zalando mfl som skickar i återförslutningsbar förpackning med returfraktsedel färdig att klistras på.

    • designated_fridge@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      arrow-down
      1
      ·
      1 year ago

      Jag hoppas du är medveten om att du alltid pröjsar på frakten. Det handlar ju bara om ifall det är inbakat i priset eller inte. Väldigt få företag ägnar sig åt välgörenhet och bjuder på frakten för att vara snälla

        • sarjalim@lemm.ee
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          edit-2
          11 months ago

          Håller med. Dessutom, om jag ser att jag kanske behöver betala returfrakt så brukar jag göra som man inte ska göra, dvs beställa flera storlekar av varje grej och samtliga/fler modeller som ser liknande ut och kanske kan vara bättre i passform eller utseende i verkligheten. Dvs det blir då garanterat en returfrakt, som jag istället kallt räknar in i priset. Men eftersom jag beställer “alla” storlekar (kanske S och M t ex, eftersom jag ligger emellan) och liknande modeller så behöver jag inte beställa igen, och slipper då ytterligare returfrakt.

          Men det är såklart ett förkastligt köpbeteende ur miljöhänseende.

  • MerfMerf
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Jag hade gärna sett någon statistik över hur fördelningen av returer ser ut. Är det liksom så att några få står för en stor andel av returerna, eller är det relativt jämnt mellan konsumenter? Är det en viss typ av konsument som är troligare att returnera (förstagångsköpare vs de som handlat hos försäljaren tidigare t.ex. Eller skillnad mellan de som köper dyrare märken vs de som jagar lågpris)?

    • sarjalim@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      Det hade varit väldigt intressant att se även som konsument, för att kunna rannsaka sitt eget beställnings- och returmönster i jämförelse med andra. Jag köper en hel del online (0-4 beställningar i månaden) via Zalando, och är ibland orolig att jag returnerar “för mycket”. Då beställer jag inte 3 olika storlekar av varje plagg alltså, utan beställer de kläder eller prylar jag vill ha i en storlek jag tror ska passa. Men har väl inte “modellkroppen” som kläder sys upp för (jag är kort och kurvig, inte lång och rak) och rätt ofta passar det inte storleksmässigt eller stilmässigt helt enkelt. Är också såklart petigare med passform av dyra plagg/skor, eftersom det då är mer pengar det handlar om.

      • MerfMerf
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        11 months ago

        Mjo, är ju ändå rimligt att det blir returer när man ändå beställer en del, speciellt när det kommer till kläder (här måste det ju gå att förbättra med storlekstabeller som är lite utföröigare med instruktioner för vilka mått som gäller för olika storlekar, även om det aldrig kan bli perfekt så är det ju sjukt hur mycket samma storlek kan variera på olika plagg ibland).

  • pumpsnabben@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    1 year ago

    Baksidan av fria returer och den ständiga jakten på nya kläder som tyvärr ganska många håller på med, det ska köpas “hauls” och visas upp på Instagram med mera. Det behövs en kulturell förändring utöver de rent affärsmässiga.

  • Moffle@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Om man lämnar in paketet hos en postcentral så kan väl lastbilen bara ta med paketet tillbaka nästa morgon när den kommer med ny post?

    Det kan väl inte skapas fler returer än det skickades paket från början?

    • kobrakent@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Det är så det ska fungera, vanligt folk returnerar dock oftast inte dagen efter. Så ena dagen kanske det är 5 försändelser som finnas att hämta tillbaka, nästa 200. Så varje gång bilen kör med luft tillbaka har du skapat “fler” försändelser eftersom de lediga platserna inte finns längre och extra transporter med returer skapas.