Övergången från Manifest v2 till v3 gör att Ublock förlorar kontroll över webbläsarfunktioner.

Google Chrome har börjat varna användare av Ublock Origin om att annonsblockeraren snart kan komma att sluta fungera i webbläsaren, skriver Bleeping Computer.

Detta beror på att Google övergår från den äldre tilläggsarkitekturen Manifest v2 (MV2) till Manifest v3 (MV3). Eftersom Ublock Origin är byggt på Manifest v2-standarden, kommer det inte längre att fungera med Chrome.


Meddelandet i chrome://extensions/ som visas för Ublock Origin och andra tillägg som använder MV2.

Under en övergångsperiod kommer det att vara möjligt att återaktivera MV2-tillägg, men så småningom kommer användare att behöva leta efter andra alternativ, som Ublock Origin Lite – en förenklad version av Ublock Origin som är kompatibel med MV3.

MV3 införs i Chrome med säkerhet och användarintegritet som centrala fokusområden. Samtidigt medför det tekniska begränsningar som påverkar hur tillägg kan blockera annonser och hantera webbinnehåll. Detta innebär att tillägg som Ublock Origin, som behöver mer kontroll över webbläsarens funktioner, inte längre kan erbjuda samma funktionalitet.

Övergången till MV3-standarden kommer att ske gradvis under de kommande månaderna, med målet att den ska vara helt implementerad i början av 2025.

#ublock #chrome