Fediversum är framtidens internet. Det har jag skrivit flera gånger. Men en del andra skribenter skriver om andra alternativ. Alternativ till Fediversum. Ett sådant är Bluesky som använder ett protokoll som kallas AT. Ett annat alternativ som jag ofta stöter på är Nostr.

  • samuel@aggregatet.orgM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    4
    ·
    2 months ago

    Bra text! Jag tycker att ActivityPub når en rätt bra sweet spot mellan totalt makt för användarna och total makt för de som driver plattformarna. Det går att moderera t.ex. Mastodon på ett rimligt sätt (även om automatiserade och kurerade blocklistor borde fixas in i programvaran) så att bad actors förhindras eftersom man samlas ett gäng kring en instans. Så det är inte centraliserat som t.ex. Facebook men ändå lite grann eftersom man är beroende av ens instans admins/moderatorers beslut. (Sen kan man flytta till annan instans eller skapa egen).

    Nostr däremot verkar svårare att moderera och det är väl därför Jack Dorsey gillar det. Fördelen är att det är “censurfritt” men det är också nackdelen. Man vill ju få bort naziskit och annat skräp. De har ingen rättighet som säger att jag måste interagera med dem.

    ActivityPub verkar vara en bra avvägning

    • Anders_S@aggregatet.orgOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      3
      ·
      2 months ago

      Ärligt sagt tycker jag nostr verkar vara skit. Det ser ut som en lekstuga för bitcoininvesterere och bedragare. Det mesta tycks handla om det. Det kommer så småningom att bli flashback på steroider. När det gäller Fediversum och moderering så handlar det nog om att ingen instans får bli för stor. Ju större, ju svårare att moderera. Så det behöver vara många instanser med många olika programvaror. Det är ett av problemen med Threads.

      • samuel@aggregatet.orgM
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        2
        ·
        1 month ago

        Jepp, Nostr verkar vara skit. Jag ska väl testa någon gång bara för att. Men jag håller med dig, medelstora instanser med ActivityPub är nog bäst