Jag tror att det för min del var en Hövding. Pungade ut typ 3500 kr för något jag väldigt sällan använder eftersom jag väldigt sällan cyklar, och de gångerna som jag tex. Skulle kunna använda den, som när jag ska ta en Voi, ja då ligger den ju ändå hemma. Ofta urladdad så att jag ändå inte kan använda den när jag ska ut och cykla. Med facit i hand skulle jag bara köpt en hjälm med tanke på hur lite behov jag har av en sån specialgrej.
Det här inlägget arkiverades automatiskt av Leddit-botten. Vill du diskutera tråden? Registrera dig på feddit.nu!
The original was posted on /r/sweden by /u/winterborn at 2024-03-27 14:51:18+00:00.
tfmid457 at 2024-03-27 15:34:28+00:00 ID:
kwt7xst
Olika pannor är optimala för olika temperaturer. I princip skillnaden mellan när du vill ha riktig stekyta på något och när du bara vill steka något
Junket_Choice at 2024-03-27 16:00:03+00:00 ID:
kwtcmiu
Gjutjärn funkar till allt, med alla redskap, går inte sönder och frigör järn istället för gifter och kostar kanske 100kr att köpa på 2nd hand
okbonsai at 2024-03-27 16:46:24+00:00 ID:
kwtl4ai
Någon ny till gjutjärn borde dock inte köpa en på second hand, särskilt inte en för 100kr som då nästan garanterat är i risigt skick. För stor chans att den har ett dåligt startläge, och den första upplevelsen borde kanske inte vara att stå med stålull och skrubba.
Vänta på någon vettig rabatt och köp en 24cm från Skeppshult.
TheProvocator at 2024-03-27 16:28:10+00:00 ID:
kwthre4
Förutom syrliga saker som tomat och vin
Junket_Choice at 2024-03-27 16:34:35+00:00 ID:
kwtixx7
Det är överdrivet, funkar bra för mig i både grytan och pannan (tomatsoppa, vinsåser etc.). Men jag har iof en separat panna som enbart steker saker som fastnar väldigt lätt, som pannkakor eller ägg etc.
TheProvocator at 2024-03-27 16:39:36+00:00 ID:
kwtjusk
Jo, är väl flertalet faktorer som spelar roll. Hur ofta man använder den, hur man rengör den. Men syrliga saker förstör beläggningen som bygger upp på gjutjärn. Samma med kolstål.
Så om pannkakor och ägg fastnar i din gjutjärnspanna så kanske det är just för att du förstör din non-stick beläggning när du lagar syrliga rätter 🙃
Junket_Choice at 2024-03-27 16:45:00+00:00 ID:
kwtkuv2
Kan så vara, men eftersom jag i praktiken kan laga allt i pannan (även ägg och pannkakor, behövs bara mer fett) så är det ett problem som folk blåser upp lite väl mycket i min mening.
Gr0danagge at 2024-03-27 16:38:45+00:00 ID:
kwtjp4f
Äh, gör köttfärssås i min gjutjärnsgryta ibland och den funkar prima. Iofs max 10 gånger om året, men ändå.