Anders Svensson skriver om olika företag som finns på fediversum. Det senaste tillskottet (typ) är Meta med sin Threads-plattform.

Det finns mycket att säga om Meta och hur stora företag försöker ta makten över öppen teknik.

Det är bea att Meta öppnar upp sin plattform. En teori är att de gör detta för att gå i linje med en del EU-direktiv om att vara interoperabla. Det är bra att vi gräver igen vallgravarna.

Men man bör inte sitta tyst vid sidan av och se vad Meta gör. Det är nämligen en stor risk att de försöker utnyttja sin naktposition och att de blir de som definierar fediversum om vi inte passar oss.

Spejset kommer inte federera med Threads. Det beslutade Konstellationens medlemmar i en omröstning. Men vi följer utvecklingen och ser vad som händer. Jag är öppen för att ändra mig om det skulle finnas belägg för det men jag kan än så länge se mer nackdelar att federera med threads än att avstå.

  • Anders_S@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    3 months ago

    Jag tror att det är bra med Threads men naturligtvis skadar det inte vara försiktig. Anledningen till att jag tror det är bar är för att jag tror det kan innebära ett genombrott för Fediversum. För att det ska ske krävs nämligen att en viss mängd anvöndare uppnås. Threads har 130 miljoner. Det är 13 gånger fler än hela Fediversum och det är den mängden användare som kan innebära att Fediversum slår igenom. Och Meta är förstås enbart intresserade av kommersiella skäl.

    Blir ActivityPub standard i Wordpress skulle det förstås vara ännu bättre och mindre problematiskt. När Threads blir en del av Fediversum så kan det tänkas vara ett attraktivt alternativ. Att automatiskt kunna nå ut till en presumtiv följarskara på 140 miljoner personer är en stark drivkraft.

    Jag har inga synpunkter på federation med Threads i nuläget men inser att det kanske kan bli kapacitetsproblem för många instanser att federera med dem om många personer skulle vilja följa personer på Threads. Men sånt som reklam etc behöver vi ju inte oroa oss över för det går ju inte att sprida sånt till personer som inte vill ha det på det sätt som sker i X, Threads och Facebook. Men spamkonton är ju ett tänkbart problem och reklamföretag kan ju tänkas använda såna. På Threads finns ju en hel del sån som kommit dit från Instagram. De kan kommentera på ett konto på en annan instans som de följer och på sätt stöka till det med irrelevant material. Kanske skulle de till och med kunna sänka små instanser.

    Lösningen på detta är sannolikt att en måste ha en grundinställning som innebär att följare måste godkännas så som vänner godkänns på Facebook. Det går ju att göra redan idag så funktionen finns redan.

  • Susanne@aggregatet.org
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    3 months ago

    Jag har varit aktiv inom sociala medier sedan 2011. Då fanns det diskussionsforum av den gamla sorten och facebook tex. Det fanns inte en tanke på vad som reggades av min aktivitet. Och jag tänkte då inte så mycket på att det man postar på en plattform ej går att radera. Det kan döljas men ej raderas.

    Med tiden har jag läst mer och mer om sociala medier och sedan jag hoppade in på Mastodon har jag bör att spy mentalt på allt som Meta driver. Meta köper upp plattformar eller kopierar plattformars olika verktyg. Lite grann som Techbranschens IKEA fast de bygger ihop byrån åt dig efter deras egna smak och målsättning. Det är bara Meta som har byggritningen och du har bara att ta emot. Och folk köper det.

    Fediverse känns mer intressant.

    • samuel@aggregatet.orgOPM
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      3 months ago

      Jepp, det känns som att webben var mer social och fri innan facebook och de andra plattformsföretagen kom. Forum och IRC kom man långt på! Men nackdelen var ju att det var bara en klick som lyckades använda alla verktyg. Eller så var det inte alls så utan bara propaganda jag för vidare utan att tänka på det 😀

  • samuel@aggregatet.orgOPM
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    3 months ago

    Jag tror det kan gå bra just om flera stora samtidigt går in. Så om wordpress på allvar går in och kanske fler stora spelare, då kommer det uppstå en annan dynamik tror jag som gör att man som “spelare” behöver tillhandahålla det som folk börjar förvänta sig av fedi, t.ex. att man enkelt kan migrera.

    Så jag håller med om att threads kan bidra till att fediversum slår igenom. Men det kan lika gärna innebära att threads kväver allt