Troligen många väldigt nära smärtgränsen, om inte över redan.

  • 332@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Alltså hur fan kommer det här gå? Riksbankens blinda jakt på 2% inflation och deras trubbiga verktyg att manipulera den har satt oss i en situation jag inte riktigt vet hur vi ska ta oss ur.

    Under en väldigt lång period var inflationen under 2%, och det stod i Riksbankens teoribok att då skulle man ha låg ränta, så det är vad dom gjorde. Efter många år av både nollränta och negativ ränta blev sverige ett av världens mest belånade länder. Om man inte lånade så mycket man bara kunde för att investera i bostad eller på börsen var man korkad, det var i princip gratis pengar.

    Nu har verkligheten kommit ikapp och inflationen har drivits upp, primärt av faktorer som räntan inte biter på. Men, det står i Riksbankens teoribok att då ska man höja räntan, så det är vad dom gör.

    • Zpiritual@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      ·
      edit-2
      1 year ago

      Det är politikerna som bestämmer hur riksbanken ska skötas och vad de ska göra och varför. Ingves påpekade ofta att det vore bra om politikerna justerade deras förhållningsregler. Politikerna var dock livrädda att röra folks möjligheter att låna billigt så de behöll status quo. Och här är vi nu.

      • jugalator@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Ja, Ingves har nog knutit näven i fickan ett bra tag nu. Minns någon reporter frågade för ca halvåret sedan “Har du själv några lån?” “Nej, jag har inga lån.” Han kan bara agera efter rådande politik ju, har inget inflytande annat än bara åsikter om bolånepolitik. Gropen Sverige grävt innebär ju att det betraktas som politiskt självmord att försöka styra upp detta (vem vill gå till val med att förebyggande öka lånekostnader under tiden vi haft god ekonomi), så ingen rör problemet med tång tvärs över politiska spektrat.