Här syns några av spillrorna från en ballistisk KN-23/24-missil, tillverkad i Nordkorea, som Ryssland avfyrat mot staden Charkiv i Ukraina. Conflict Armament Research (CAR).

Nordkorea och Ryssland är starkt beroende av elektronik från USA och Europa. Det visar analysen av en ballistisk missil från Nordkorea som Ryssland avfyrade över Ukraina.

På morgonen den 2 januari inledde Ryssland en omfattande attack mot de ukrainska städerna Kiev och Charkiv.

Över 30 stora iranska attackdrönare, 70 kryssningsmissiler och flera ballistiska missiler avfyrades över de två städerna. Sex personer dog och över 100 skadades i attacken.

Nu visar det sig att minst en ballistisk missil, som tillverkats i Nordkorea och fyllts med västerländsk teknik, användes i attacken.

Slutsatsen drogs efter en undersökning av spillrorna från missilen som utfördes av det brittiska säkerhetsföretaget Conflict Armament Research (CAR).

Genom att jämföra med andra kända ballistiska missiler bedömer CAR att den undersökta missilen är av typen KN-23 eller KN-24, vilket är en nordkoreansk ballistisk kortdistansmissil med en räckvidd på upp till 690 kilometer, liknande den ryska Iskander-missilen.

Ballistiska missiler flyger som namnet antyder i ballistiska banor, vanligtvis utanför jordens atmosfär, och klassificeras efter sin räckvidd. De skiljer sig från kryssningsrobotar genom att de rör sig mycket snabbare och vanligtvis når hastigheter på 3 000 km/h vid nedslaget, vilket gör dem svåra att försvara sig mot.

CAR har hittat 290 elektroniska komponenter, de flesta från missilens navigationssystem. 75 procent av dem tillverkas och säljs av företag i USA, medan 16 procent kommer från europeiska företag.

Totalt har CAR hittat komponenter från 26 företag, baserade i bland annat USA, Kina, Tyskland, Japan, Nederländerna, Singapore, Schweiz och Taiwan. Av säkerhetsskäl har CAR inte offentliggjort namnen på de amerikanska och europeiska företagen.

Upptäckten visar att Nordkorea är kapabelt att tillverka ballistiska långdistansrobotar trots omfattande internationella sanktioner sedan 2006.

Enligt CAR-rapporten har Nordkorea ”utvecklat ett robust inköpsnätverk som kan kringgå sanktionssystem och som har funnits i nästan två decennier utan att upptäckas.”

Effektiv missilproduktion

Lika anmärkningsvärda är datumstämplarna på missilen. Hälften av de komponenter som identifierats från missilen är försedda med ingraverade datumkoder, och merparten av dem har gjorts mellan 2021 och 2023.

Om datumstämplarna är korrekta uppskattar CAR att missilen måste ha monterats tidigast i mars 2023. Det betyder att Nordkorea är effektivt och snabbt när det gäller att tillverka, montera och skicka missiler till Ryssland.


Här syns missilens framsida. Mönstret och sättet som bultarna är monterade på påminner om tidigare bilder av KN-23/24-missilen. Conflict Armament Research (CAR).


Här är en bild från en nordkoreansk missilfabrik, tagen den 11 februari i år, som visar KN-23/24-missiler. NK News.

Många av komponenterna har inte utvecklats specifikt för militära tillämpningar och kan därmed köpas fritt i amerikanska och europeiska butiker.

Sanktionerad västerländsk elektronik förs in i Ryssland och Nordkorea på två sätt. Den ena är via vanliga smugglingsvägar. Förra året åtalades och dömdes en rysk medborgare för att ha brutit mot sanktionerna genom att smuggla ut elektronik från USA, som han sedan sålde till FSB i Ryssland och till Nordkorea.

Den andra vägen går via företag i tredjepartsländer som Kina, Turkiet eller Förenade Arabemiraten, som kan köpa elektronikprodukterna lagligt.

Det är inte första gången som teknik från NATO-länder förekommer i ryska vapensystem och rysk ammunition.

Förra året granskade KSE-institutet vid Kyiv School of Economics 58 olika beslagtagna militära fordon och system, däribland stridsvagnar, helikoptrar och övervakningssystem. Här hittade de mer än 1 000 utländska komponenter, främst amerikansk chipteknik från företag som Analog Devices, Intel, Texas Instruments och AMD.

År 2022 dokumenterade CAR att de drönare som Ryssland använder mest, iranska Shaheed 131 och Shaheed 136, är starkt beroende av amerikanska och europeiska komponenter, vilket punkterade det tidigare antagandet att Irans drönarprogram var ett resultat av inhemsk teknik och produktionskapacitet.

Genomdrivande av sanktioner under lupp

Den nya CAR-rapporten kommer bara några dagar före tvåårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina. I samband med detta förväntas EU lägga fram ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, det 13:e i raden.

Anders Overvad, chefsanalytiker på Think Tank Europe, påpekar i en ny analys att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland fungerar, eftersom Ryssland nu förlitar sig på sämre och dyrare alternativ för ett stort antal varor. Men Ryssland får fortfarande tag i västerländska varor, och därför måste man fortsätta att stärka sanktionerna.


Här syns resterna av den missil som träffade Charkiv den 2 januari. Conflict Armament Research (CAR)

Det är inte bara Ryssland som köper missiler och annan militär utrustning från Nordkorea. Hamas använde nordkoreanska granater i sin attack mot Israel den 7 oktober, liksom Houthi-rörelsen i Jemen, som har avfyrat nordkoreanska missiler i flera år.

Utvecklingen visar att spridningen av rysk, kinesisk och nordkoreansk missilteknik har förändrat den globala säkerhetspolitiska balansen.

”I synnerhet Kinas och Nordkoreas vidareutveckling av de första ballistiska missilerna från Ryssland har inneburit att ingen region i världen idag är fri från risken att bli måltavla för missiler från dessa länder”, har Jens Wenzel Kristoffersen, analytiker vid Centre for Military Studies vid Köpenhamns universitet, tidigare sagt till Ingeniøren.

Den här artikeln har tidigare varit publicerad i danska ing.dk. Ny Teknik översätter och publicerar utvalda artiklar exklusivt för prenumeranter, som en del i ett samarbete mellan tidningarna.

#samhälle #missil #nordkorea #ryssland #topp #vapen #ukraina