Steam Deck hade många fel och brister – men var tillräckligt bra för att klassas som datorspelarens Nintendo Switch. Nu finns en uppgraderad och finputsad utgåva med oled-skärm. ”En av de bästa och mest mångsidiga bärbara konsoler som släppts”, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Från en värld besatt av prestanda har Steam Deck Oled emigrerat till en plats med andra spelregler. Där råder ideal som enkelhet, effektivitet och varaktighet. Steam Deck är en gaming-pc som förpackats i en bärbar spelkonsol, likt Nintendo Switch.

Att lyckas med det konststycket var aldrig någon självklarhet, men Steam Deck har blivit en mestadels älskad succé. Om det vittnar inte minst den myriad av rivaliserande pc-baserade portabla enheter som dykt upp på marknaden det senaste året.

Steam Deck tillverkas av Valve Corporation, ett säreget företag med en platt organisation och, sett till att de har färre än 500 anställda, en oproportionerligt stor maktposition i spelvärlden. Som utvecklare ligger Valve bakom spelserier som Half-life, Counter-Strike, Portal och Dota. Som distributör styr de över Steam, den mest populära plattformen för pc-spel. På senare år har de satsat stort på virtual reality och lanserat headsetet Valve Index.

När Steam Deck – som alltså saknade oled-skärm – släpptes i februari 2022 togs den emot med reserverad nyfikenhet. Det fanns goda skäl till det: i mitten på 2010-talet hade Valve lanserat – och floppat med – Steam Machine.

Historien bakom Steam Deck

Det kan vara värt att ta en kort resumé eftersom Steam Machines ursprung – och öde – i allra högsta grad påverkat utvecklingen av Steam Deck.

Steam Machine var ett koncept där Valve uppmanade pc-tillverkare att bygga spelkonsol-liknande maskiner som alla skulle köras på Valves hemmasnickrade och Linux-baserade operativsystem Steam OS och användas till vardagsrummets tv. En hel hoper enheter konstruerades. Den som besökte teknikmässan CES för tio år sedan kunde hitta så många varianter att det gick att tro att Valve var på väg att bygga en armé. Men de stupade nästan lika snabbt.

En minst sagt oortodox handkontroll var ett av skälen till fiaskot. Etter värre var att det nästan fanns fler Steam Machine-konsoler än det fanns spel som gick att köra på dem. Pc-spel är mer eller mindre synonymt med Microsofts operativsystem Windows och många utgivare ägnar inte ens en tanke åt Linux.


En Steam Machine och den säregna handkontrollen. Foto: Valve

För Valve var det emellertid aldrig aktuellt att välja Windows. Faktum är att Steam OS delvis uppstod som en reaktion på Microsofts tendenser att konstruera ett mer slutet ekosystem med Windows 8 och den då nylanserade butiken Windows Store (numera Microsoft Store). Bekymrad över konsekvenserna det skulle kunna få för Steam kallade Valves chef Gabe Newell Windows 8 ”en katastrof”.

Ett omdöme man kan återvinna för att beskriva mottagandet av Steam Machine.

Inför lanseringen av Steam Deck hade Valve lärt sig sin läxa. Det är fortfarande Steam OS som gäller, men den är dessutom bestyckad med Proton, ett kompatibilitetslager som gör det möjligt att köra Windows-spel i Linux-miljö.

Förutsättningarna jämfört med Steam Machine är därmed väsensskilda. Det finns till dags dato tiotusentals spel som fungerar på Steam Deck. Med det problemet ur världen behövde Valve bara se till att bygga en tillräckligt bra spelkonsol. Och ska man försöka ge en samlad bild av kritikernas omdömen av första versionen av Steam Deck verkar ”tillräckligt bra” komma ganska nära sanningen.

Dånande fläkt

Den hade en skruttig lcd-skärm, fläktar som dånade, taskig batteritid och buggar som förmodligen orsakade en och annan mardröm (Sean Hollister på The Verge rapporterade att delar av hans spelbibliotek på Steam ”försvann”).

Men Steam Deck var ändå alltså tillräckligt bra och tillräckligt prisvärd för att användarna skulle kunna uppskatta det faktum att Valve pressat in en ganska kraftfull pc i en portabel enhet.

Att som jag då anlända när de flesta barnsjukdomarna är botade och Valve precis har släppt en uppgraderad Steam Deck med oled-skärm är ganska lyxigt.

Steam Deck Oled är en rejäl pjäs. Den mäter 298 mm x 117 mm x 49 mm och väger 640 gram. Jämfört med förlagan är den dock 29 gram lättare. Och utöver att skärmen är av oled-typ är den också 7,4 tum vilket, tack vare tunnare skärmkanter, är 0,4 tum större yta än originalet.

fakta

Steam Decks konkurrenter

Att Steam Deck blivit en succé märks bland annat på att Valves rivaler på området snabbt fått ut egna enheter på marknaden. Flera av dem – som Asus ROG Ally (bilden ovan) och Lenovo Legion Go – har prestanda som sticker ut jämfört med Steam Deck och Steam Deck Oled. Legion Go har likt Nintendo löstagbara kontroller.

Det ryktas också att Microsoft kan vara på väg att ge ut en bärbar Xbox. Phil Spencer, chef för Xbox, har den senaste tiden talat i kryptiska ordalag om den möjligheten.

På vardera sidorna om skärmen är konsolen dekorerad med bekanta saker som styrspakar, styrkors och en ganska traditionell uppsättning knappar. Förutom att den också rymmer två tryckkänsliga trackpad-plattor (ett arv från ovan nämna oortodoxa handkontroll) för spel och program som ursprungligen var tänkta att användas med mus och tangentbord. På baksidan döljer sig ytterligare fyra knappar, naturligt placerade under respektive hands ring- och långfingrar. Det talrika utbudet går sedan att skräddarsy och anpassa efter vad spelet man ägnar sig åt för stunden är bäst lämpat för.


Steam Deck Oled. Foto: Valve

Ett utmärkt sätt att bekanta sig med Steam Deck är att ladda ned gratisspelet Aperture Desk Job, utvecklat av Valve. Och inte bara för det ger en grundkurs i hur Steam Deck fungerar (utöver knapp- och spakarsenalen har den dessutom tryckkänslig skärm och gyro), utan också för att spelet utspelar sig i samma universum som klassikerna Half-life och Portal – och har samma svarta humor som det senare.

Redan i Aperture Desk Job fattar man tycke för oled-skärmen. Utöver den perfekta svärtan och höga kontrasten som oled ger så har nya Steam Deck en P3-färgrymd på 110 procent. Om det inte säger dig något så räcker det med att förstå att den här konsolen härbärgerar tillräckligt många färgtoner för att få det mesta att se magiskt ut. Och har du tur är spelet dessutom hdr-kompatibelt – även om det ibland kan krävas en del laborerande i respektive spels inställningar för att få allt precis rätt.

fakta

Konsolen bråkar ibland

Några av spelen jag testat med Steam Deck Oled är Cyberpunk 2077, Dorfromantik, Monster Hunter World, Alwa’s Awakening, Lego 2K Drive och Deathloop (bilden ovan). Alla utom Deathloop har fungerat utan problem. Spelet var en av få påminnelser om att Steam Deck Oled kan vara en bråkigare konsol att handskas med än Nintendo Switch. Deathloop vägrade inledningsvis ta sig förbi första laddningsskärmen. Först efter att ha konsulterat forumet Reddit hittade jag en lösning på problemet.

Även ljusstyrkan har fått en boost. Från 400 nits i originalet till upp till 1000 (med hdr) i oled-utgåvan.

En nackdel med skärmen är att den saknar stöd för VRR (variable refresh rate, eller variabel skärmuppdatering). Den kan nu uppdatera mellan 10-90 hertz (jämfört med förlagans 60 Hz), men utan VRR går det inte att garantera att spelets bilduppdatering och skärmens uppdatering matchar.

Användaren kan exempelvis låsa spelet till 30 FPS (frames per second) och ställa in skärmen till 90 Hz. Det innebär att skärmen uppdaterar tre gånger per genererad bildruta och det bör i teorin innebära en skalning som gör att grafiken känns mjuk och följsam. Men utan VRR finns ingen garanti för det.

Personligen är jag inte känslig för fördröjning och så kallad screen tearing om de visuella artefakterna inte blir väldigt uppenbara och jag har spelat ett tiotal titlar på Steam Deck Oled utan att ens reflektera över det.

Kan användas som en pc

På tal om detta: den här konsolen lyckas med konststycket att tilltala lata konsolspelare som jag – och mer kräsmagade pc-spelare vana vid att kunna detaljstyra hur spelen ska uppföra sig.

Å ena sidan är Steam Deck Oled nästan lika enkel att handskas med som en Nintendo Switch. Man kan bosätta sig i Steam OS-miljön och nöja sig med det. För alla som någon gång besökt Steam på en dator är det en bekant plats. Där ryms ens bibliotek och där finns butiken för att spana efter eller köpa nya spel. De spel som är kompatibla med Deck är för det mesta tydligt märkta.

Å andra sidan kan man växla till KDE Plasma, en Linux-baserad desktopmiljö som påminner starkt om Windows (man kan till och med installera Windows om man föredrar det). Det är en påminnelse om att Steam Deck i grund och botten är en pc i fickformat, som man kan göra lite vad man vill med.

Men även om man stannar i Steam OS kan det finnas anledning för alla användare att åtminstone fippla lite med inställningarna. Framför allt bland det som ryms under prestandafliken. Steam Deck käkar nämligen batteri med samma frenesi som kakmonstret tuggar i sig godsaker.


Orange detalj som vittnar om att det rör sig om en Steam Deck Oled. Foto: Valve

Steam Deck Oled är ingen rak uppföljare till Steam Deck. Utöver att av/på-knappen blivit orange och att kanterna runt skärmen är mindre går det knappt att skilja dem åt. Den är snarare en finslipning med en rad små prestandaoptimeringar. Och en del större: batteritiden sägs vara kraftigt förbättrad jämfört med förlagan.

Uppgraderat kylsystem

Det beror delvis på att själva batteriet är något större, men också på att apu-chipet (accelerated processing unit, där cpu och gpu är integrerade) från AMD nu körs på en 6 nm-process, till skillnad från 7 nm i den äldre versionen.

Likväl kan du tömma batteriet ganska fort om du spelar ett krävande spel som Cyberpunk 2077. Såvida du inte kan tänka dig att sänka prestandan en aning. Då går det att förlänga speltiden med flera timmar för vissa titlar.

Det sägs också att Oled-utgåvans fläkt inte behöver jobba lika hårt första Steam Deck. Jag vågar knappt tänka på hur det måste ha låtit om den. För även om Steam Deck Oled har ett uppgraderat kylsystem och en mer effektiv krets så gör sig fläkten påmind och konsolen kan definitivt bli rätt varm.

Det är emellertid små skavanker i vad som annars måste betraktas som en av de bästa och mest mångsidiga bärbara konsoler som släppts. Den kan för övrigt användas som stationär spelmaskin också. Man kan dels köpa till en dockningsstation eller bara ansluta en extern skärm via usb-c-porten. Jag har kopplat upp den till min skruttiga gamla arbetsskärm på det viset. Visuellt var det förfärligt, men att få det att fungera var inga problem alls.


Det går att ansluta Steam Deck till en extern skärm och konsolen är kompatibel med många olika typer av kontroller. Foto: Valve

På ett sätt har Steam Deck Oled kommit vid exakt rätt tidpunkt. Sony har börjat släppa sina titlar på pc och Microsoft har gett ut Xbox-spel på pc sedan länge. Så Steam Deck känns ibland som en gaming-pc, Playstation och Xbox i ett. Och med lite emulatorfuffens går det dessutom fylla konsolen med spel från Nintendo om man så önskar.

Samtidigt bör man komma ihåg att många nya titlar, inklusive Starfield och Cities: Skylines 2, inte gör sig bra på Steam Deck. De går visserligen att starta, men presterar så uselt att man stänger ner dem lika snabbt.

Å andra sidan är ingen spelkonsol kompatibel med alla spel. Men Steam Deck Oled kommer närmre än de flesta.

#datorspel #spelkonsol #playstation #pc #xbox #nintendo #microsoft #tech #test