Live service är framtiden om spelföretagen själva får välja.

I en undersökning som innefattar 537 spelstudior kommer det fram att 95% av dessa studior jobbar på något live service-relaterat. Det är 2023 års Game Development Report från Griffin Gaming Partners som visar dessa siffror. I rapporten står det även att 66% av studiorna anser att en live service-inriktning är nödvändigt för att ett spel ska lyckas långsiktigt. Så kallat “live service” definieras i rapporten som spel där innehållet uppdaterar regelbundet.

En annan intressant sak som påpekas i rapporten är tiden spel tar att utveckla. Ett så kallat ”traditionell game” (antagligen då menat singelplayer-inriktat) tar runt två till tre år att utveckla medan ett live service-spel tar runt 5 år eller mer.

Undersökningen ska vara global, men den talar lite emot hur det diskuteras här på FZ där de flesta verkar avsky live service-spel. Inte minst diskuteras det rätt flitigt nu när Rocsteadys Suicide Squad: Killing the Justice League just släpps och får väl inte den bästa kritiken.

#Game-development-report #Griffin-gaming-partners

  • Shjosan@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    2
    ·
    4 months ago

    Så kallat “live service” definieras i rapporten som spel där innehållet uppdaterar regelbundet.

    Om detta var allt ett “live service” spel är det väl ändå “okej”. Men oftast är det ju annat med i bilden som t.ex. microtransaktioner som genast gör att men ser denna utveckling i ett negativt ljus.

    • freddoOP
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      4 months ago

      Alltså, det beror på. Byggs spelet utifrån att man kommer fylla på med innehåll i efterhand så kan det vara negativt, speciellt ifall det läggs ner tidigt. Det blir ju lite som att jämföra ett komplett spel från släpp, mot något likt Paradox spelen som är väldigt bare-bones vid släpp och byggs sedan ut med DLC, och lite mindre så med gratis uppdateringar. I det senare fallet kan man ju likna det med Early Access spel fast utan labeln.

      I fallet av single player spel föredrar jag iaf kompletta spel som byggs ut med mindre gratis uppdateringar, alternativt med avsevärda expansioner snarare än att plocka flertalet DLC för 5€ styck.