Sonarbilden från Deep See Visions undervattensfarkost visar konturerna av ett flygplan på havets botten. Forskarna tror att det kan vara Amelia Earharts flygplan av typen Lockheed Electra. AFP/Handout/Deep Sea Vision/TT

Flygpionjären Amelia Earhart blev den första kvinnliga piloten som flög ensam över Atlanten. I ett försök att flyga jorden runt försvann hennes flygplan. Ett mysterium som nu kan ha fått sin lösning.

År 1937 inledde Amelia Earhart ett nytt rekordförsök; att som första kvinna flyga jorden runt. Till sin hjälp hade hon flygnavigatören Fred Noonan och flygplanstypen var en Lockheed Electra, en tvåmotorig beprövad konstruktion.

Till en början förlöpte allt väl. Flygningen kunde följas genom de radioanrop hon gjorde, bland annat till de skepp som fanns längs färdvägen. Men under färd över Stilla havet hände något. Radioanropen tystnade och ön Howland, där mellanlandning för tankning skulle äga rum, nåddes aldrig.

Efterforskningar inleddes, men flygplanet med de båda ombordvarande var spårlöst försvunnet. Earharts försvinnande utvecklades till något av ett amerikanskt trauma. Under årens lopp gjordes flera försök och undersökningar för att finna svar på gåtans lösning, men utan resultat. Det spekulerades i att de lyckats landa på en annan ö, tillfångatagits av japaner och dödats.

Men nu kan efterforskningarna ha fått ett genombrott.


Amelia Earhart (1897–troligen död 1937). FOTO VIA SVENSK FLYGHISTORISK FÖRENING

Ekolodsbild med undervattensfarkost

Ett amerikanskt forskningsteam från South Carolina, Deep Sea Vision, som till sin sammansättning liknar det svenska team som sökte och 2003 fann den av ryssarna 1952 nedskjutna DC-3:an, tror sig ha lokaliserat vraket av Earharts Electra.

Genombrottet kom efter tre månaders undersökning av omkring 6 500 kvadratkilometer havsbotten med en fjärrstyrd undervattensfarkost. I sina beräkningar av vilket område som skulle genomsökas har forskarna utgått från en teori framförd av en NASA-anställd redan för 14 år sedan: att flygnavigatören i sitt utmattade tillstånd missat att kalkylera med den internationella datumlinjen och gett Amelia Earhart en kurs som låg cirka tio svenska mil väster om den avsedda.


Amelia Earhart, flygpionjären som försvann över Stilla havet 1937. FOTO VIA SVENSK FLYGHISTORISK FÖRENING

Konturerna av ett flygplan

Den sonarbild som togs fram av forskningsgruppen, under ledning av Tony Romeo, visar de omisskännliga konturerna av ett flygplan i ett område där det inte tidigare har rapporterats några saknade flygplan. Amerikanska National Air and Space Museum i Washington har visat stort intresse för fyndet och har tagit initiativ till ytterligare en undersökning för att bringa klarhet i denna närmare 90 år gamla flyghistoriska gåta.

Inte särskilt många av flygplanstypen Lockheed Electra är bevarade för eftervärlden. Ett välbevarat exemplar finns dock i Sverige, i Arlanda Flygsamlingar som efter stängningen av det civila flygmuseet på Arlanda nu magasinerats i Rosersberg.