• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    5 months ago

    kirnehp at 2024-01-30 08:35:58+00:00 ID: kk8ffhr


    Hur fungerar det i våra grannländer då? Som hamnar högre upp på listan än vi. Har de också lika mycket korruption som vi men är ännu mer naiva eller är gäller det du skriver enbart Sverige?

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      5 months ago

      No_Breath_3854 at 2024-01-30 09:09:34+00:00 ID: kk8i20r


      Den här naiviteten är rent generellt ett speciellt svenskt fenomen och det är inte bara korruption som är problemet utan det är ett stort samhällsfenomen där vi inte pratar om “obekväma” saker, de som försöker ta upp problem blir mobbade och utfrysta tills journalister, politiker och stora delar av befolkningen plötsligt ändrar åsikt i en fråga ungefär “samtidigt” (inom nåt enstaka år) och det som nyss kallades för glåpord plötsligt är normen och något alla vågar prata om.

      Det syns ju tydligt på offentlig debatt när man jämför med grannländerna… I grannländerna så kan man prata sakpolitik oavsett om det är känsliga ämnen men i sverige så är det ofta all-in i känsloargument och väldigt många i offentliga situationer försöker undvika “dålig stämning” eftersom vi har en tämligen extre cancel-culture som snabbt försöker mobba in eventuellt avvikande personer in i ledet igen.

      Ett väldigt tydligt exempel där det inte går att förneka att vi har haft denna naivitet är ju migrationspolitiken och hur den har skötts de senaste decennierna. Vi är och länge har varit ultra-extrema i relation till grannländerna och det är ju rent utsagt sjukt jäkla korkat att många av de högljudda i debatten har trott att resten av världen har / gör fel eller inte förstår bättre, som om vi vore något slags “ofelbara övermänniskor” …

      Men själva korruptionen? - Vi har rätt högt skattetryck, ökande kriminalitet, vi vacklar uppenbart i flera av de internationella mätningarna.

      Detta tycker jag är ett tecken på korruption även om det kanske inte är medveten / illvillig korruption utan snarare nån form av “naivitet”.