- cross-posted to:
- teknik
- cross-posted to:
- teknik
Bilder
Glada miner hos Tekniska museets intendent Peter Du Rietz and samlingsförvaltare Therése Wijkander som fick ta hand om terminalen.
Digital DECwriter III-terminalen som tog emot Sveriges första e-postmeddelande hade stått och samlat damm i många år.
Den hittades i programvaruföretaget Eneas förråd.
Terminalen rengjordes, registrerades och fick sitt identifikationsnummer som museiföremål.
Kvar sitter resterna av det som blev det sista meddelandet att skriva ut på terminalen.
Internetpionjären Björn Eriksen (1948-2005) på Enea tog emot Sveriges första e-postmeddelande.
Stephanie Huf på Enea undertecknade överlåtelseavtalet för e-postterminalen med Tekniska museets museidirektör, Peter Skogh i oktober. I bakgrunden, museets intendent Peter Du Rietz.Den 7 april 1983 togs det första e-postmeddelandet emot i Sverige. Sedan dess har terminalen som tog emot meddelandet stått bortglömd i ett förråd på mjukvaruföretaget Enea. Nu, 40 år senare, har den skänkts till Tekniska museet.
Subject: Hello You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon! Ignore any references to a machine called “yoorp”, it is just a test. Mail should go to mcvax!….". Regards, Jim McKie. (mcvax!jim).
Så löd det första e-postmeddelandet som togs emot i Sverige, skickat från European Unix Network i Amsterdam till datateknikern och internetpionjären Björn Eriksen på Enea. Mejlet togs emot med en Vax 780-dator med operativsystemet BSD Unix och skrevs ut på en Digital DECwriter III-terminal. Den sistnämnda hittades, täckt av damm, på företagets kontor.
– Den här terminalen har stått i ett förråd hos oss i många år och för varje flytt av kontoret har någon uppenbarligen beslutat att den är viktig att ta med. När den hittades förstod vi att det handlade om en väldigt speciell maskin. Det känns väldigt bra att kommande generationer kommer att kunna se och uppskatta den, säger Stephanie Huf, Eneas marknads- och kommunikationschef, till Teknikhistoria.
Skänktes till Tekniska museet
Under en högtidlig ceremoni i oktober lämnades terminalen över till Tekniska museet i Stockholm för att bevaras för eftervärlden. Fortfarande med ”pyjamaspapperet” från sin sista utskrift kvar i skrivardelen.
– Det är fascinerande att tänka sig hur tekniken har utvecklats sedan dess. Från de enkla text-mejlen och att vi fick sitta och vänta i evigheter medan internet kopplades upp på telefonlinjen, till i dag när 70 procent av internettrafiken kommer från videor och ingen skulle ha tålamod med den typen av väntan, säger Stephanie Huf.
Meddelandet som inledde internetåldern
Det första e-postmeddelandet var kanske i sig inte så spännande, eftersom det bara innehöll ett besked om att det var ett testmejl. Men det representerar en historisk brytningspunkt.
– Det här meddelandet, och föremålet, inledde internetåldern i Sverige. Det var början till skiftet i vårt sätt att kommunicera med datorer och mejl, konstaterade Peter Du Rietz, intendent på Tekniska museet, vid överlämnandet.
Terminalen finns med i Tekniska museets pågående utställning om kommunikationsteknologins historia.
Kolla in programvaruföretaget Eneas film om överlämnandet på Tekniska museet.
FAKTA
Tidiga mejlskick
- Världens första mejl skickades 1971 av amerikanska MIT-studenten Ray Tomlinson. Han jobbade bland annat med teknik kopplad till internets föregångare Arpanet.
- Egentligen skickades det mejl i Sverige kring 1982, men då inom det svenska KOM-systemet som fick en brygga över till Arpanet. Det hade ingen egentlig uppkoppling.
- År 1994 blir moderaten Carl Bildt, då statsminister, och dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton de första regeringscheferna i världen att mejla med varandra.
- Internetpionjären Björn Eriksen blev också den som bokade den första svenska toppdomänen .se.