• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    9 months ago

    ChemoTherapeutic2021 at 2024-01-20 07:58:22+00:00 ID: kipor13


    I Sverige är arbetsrätten i stort inte lagreglerad, utan regleras i kollektivavtal. Saker som styrelserepresentation, viktigare förändringar etc kan bara hållas gällande om kollektivavtal finns. På sistone har det skett lite för ofta att företag inte tecknar kollektivavtal. Då försvinner den huvudsakliga delen av skyddet för arbetare. Detta drabbar inte bara knegare som inte kan lagen, utan även lagkunniga (se exemplet med Juristbyrån Rive. De företag som inte tecknar kollektivavtal är främst i nya branscher och som exempel kan nämnas Spotify, Tesla och (tills nyligen) Klarna. Spotify har satt i system att importera arbetare som då i det närmaste blir livegna (uppehållstillstånd knutet till jobbet). Då gäller det för facket att ta striden för att få till kollektivavtal som då skyddat samtliga medlemmar. Visst: det om vara roligt att ha halva sin lön i aktier när dessa går upp. Men… de kan också gå ner. Dessa förmåner är också ensidiga avtal som arbetsgivaren kan säga upp närsomhelst. Finns kollektivavtal gäller istället att uppsägning av förmån måste förhandlas.

    Det är pga allt ovan som IF Metall har tagit striden, för att skydda den kollektiva arbetsrätten som då i förlängningen skyddar den individuella arbetsrätten.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      9 months ago

      DinnerRollin (OP) at 2024-01-20 08:20:13+00:00 ID: kipqjlg


      Dessa förmåner är också ensidiga avtal som arbetsgivaren kan säga upp närsomhelst. Finns kollektivavtal gäller istället att uppsägning av förmån måste förhandlas.

      Förmåner som utgår genom anställningsavtalet (vilket enligt min uppfattning är fallet för Tesla) kan arbetsgivare inte ensidigt ändra på.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      9 months ago

      ShootinG-Starzzz at 2024-01-20 08:56:51+00:00 ID: kipthzo


      Det är inte kollektivavtal som hindrar arbetsgivare att ensidigt ändra avtal. Det är avtalsrätten.