• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    Svenska
    arrow-up
    1
    ·
    6 months ago

    Deep_Doughnut_6309 at 2024-01-19 15:59:37+00:00 ID: kilpxb3


    Allt är numera inte från Kongo då en del kommer från andra länder och vi även återvinner kobolt. Kanske runt 10g per telefon eller ngnstans i de svängarna och kongo tycks exportera omkring 130000 ton årligen. Andelen mänskligt lidande av mitt iphoneköp är sannolikt ganska begränsat. Verkligheten ändras inte i Kongo för att jag inte köper telefonen, istället kan man resonera att inflöde av pengar och arbete just skapar förutsättningar för ekonomisk utveckling och senare även fackförbund.

    Likt du säger även så finns det inga alternativ, till skillnad från Tesla där det finns gott om alternativ. För övrigt, hur mkt kobolt har du i en Tesla?

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      Svenska
      arrow-up
      1
      ·
      6 months ago

      Garlicmoonshine at 2024-01-19 16:42:32+00:00 ID: kilxhbq


      Din första kommentar jag reagera på handlade om moral hos folk som konsumerar Tesla trots att Tesla inte har kollektivavtal så är detta omoraliskt om jag förstod dig rätt.

      Men du menar då att du kan handla telefoner och kläder glatt omedveten hur arbetsvillkoren ser ut i andra länder och va moralisk bättre än andra för du väljer va omedveten var och hur det är tillverkat?

      Och även om de slavarbete så ser du det som nått positivt för "inflödet av pengar (av slavarbete?)Skapar förutsättningar för ekonomisk utveckling och senare fackförbund??? Förstod jag denna mening rätt?

      Och till sist. Om du nu är så förbannad på Tesla och deras avsaknad av kollektivavtal. Borde du inte va ännu mer förbannad på arbetarna då som väljer att jobba åt Tesla när dom vet att Tesla inte erbjuder kollektivavtal?

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        Svenska
        arrow-up
        0
        ·
        6 months ago

        Deep_Doughnut_6309 at 2024-01-19 17:56:51+00:00 ID: kimb1do


        Det är inte så mycket omoraliskt som sinnesslött och man stödjer en negativ utveckling av ens egna samhälle, skiter i köket, så att säga.

        När vi talar kobalt finns det inga alternativ till skillnad från Tesla som inte är den enda elbilen. Dessutom likt jag påpekat har dessa barn inte heller några alternativ, till skillnad från i Sverige där våra arbetare har en faktisk möjlighet till kollektivavtal om vi stödjer dom.

        Och ja, inflöde av pengar är positivt för ett land. Det är en grundförutsättning för att ta sig ut ur stenåldern. Sedan kan förutsättningar pissas bort av rika korrupta kongolseser, men vad är nytt under solen.

        Och nej, arbetare gör inget fel som arbetar åt Tesla om de söker att bättra sin egen situation genom att söka kollektivavtal. Däremot kan man ifrågasätta de som är välbetalda och har andra möjliga arbetsgivare.

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          Svenska
          arrow-up
          0
          ·
          6 months ago

          Garlicmoonshine at 2024-01-19 18:16:24+00:00 ID: kimekx8


          Kobolt var ett exempel, you get the idea? Allt i princip du handlar är omoraliskt enligt dig då om ribban för god moral ligger så högt som kollektivavtal. Samtidigt som du klankar ner på folk som inte bojkottar Tesla så gör du själv ingen research och bojkottar företag som inte håller nivå med Sveriges kollektivavtal. Bara så du vet så finns det många företag i Sverige som inte har kollektivavtal, resturanger, butiker, matbutiker osv. Men kan garantera att det är du inte intresserad att ta reda på och fortsätter medvetet att va i det blå och se dig själv som nån “moralisk överhet” när en tesla kör förbi dig.

          Detta är hyckleri…

          • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
            link
            fedilink
            Svenska
            arrow-up
            1
            ·
            6 months ago

            Deep_Doughnut_6309 at 2024-01-19 18:39:21+00:00 ID: kimir84


            Nej, det är det inte. Jag kan omöjligt förväntas gör research kring varje enskild produkt jag köper. Jag kan dock välja att inte nyttja tjänster och köpa varor från företag som jag VET är usla. T.ex. blir jag vis om att den lokala pizzerian betalar sina arbetare skitlöner svart och utnyttjar dom så kommer jag inte att handla där. Inte särskilt svårt.

            • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
              link
              fedilink
              Svenska
              arrow-up
              1
              ·
              6 months ago

              Garlicmoonshine at 2024-01-19 22:31:48+00:00 ID: kinnssc


              Eller så kan du fråga om affären, pizzerian osv har kollektivavtal? Om du har så stort engagemang i det och alla människor som om köper Tesla är usla människor. Så vill du väl inte va usel själv och sjunka till deras nivå. Utöver det så kan du förväntas att i princip alla företag i Kina där nästan allt är tillverkat kan du räkna med att ingen har nått i närheten av kollektivavtal. Så allt Made in China är ju bara bojkotta, för du är väl inte lika usel som alla Tesla ägare, du står högre moraliskt än så, right?