Google fortsätter utforska vad artificiell intelligens kan göra och nu har AI letat sig till Youtube för att förklara vad videor handlar om.

Om du känner att titeln och beskrivningen av timmeslånga videor på Youtube inte ger dig en bra nog sammanfattning har utvecklarna börjat testa en användbar funktion. Med hjälp av AI-verktyg kan du få en auto-genererad beskrivning av videon som snabbt kan ge dig insikt i vad videon har att erbjuda, vilket ger dig ytterligare möjlighet att bestämma vad du ska göra med din dyrbara tid.

Sammanfattningarna i fråga kan dyka upp när du söker på videor samt när du klickat in dig på en video. Texterna i fråga är inte tänkta att ersätta beskrivningar, utan dessa skrivs i vanlig ordning av kreatörerna själva.

För tillfället fungerar AI-genererade sammanfattningar endast på engelskspråkiga videor och det är endast vissa prenumeranter av Youtube Premium som kan ansluta sig till testet. Och även om du är Premium-prenumerant är det inte säkert att du får tillgång till nymodigheterna.

Bred implementering kan dröja

Det återstår att se hur lång tid det tar för Youtube-utvecklarna att få pli på artificiella intelligensen så att funktionen är redo för skarp lansering.

AI-genererade sammanfattningar är ingenting nytt. Det finns verktyg i form av bland annat Chrome-plugin som via Chat GPT ger dig sammanfattning av videor.