”Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Instagram på söndagen.

Ulf Kristersson har på söndagen även haft kontakt med Danmarks statsminister Mette Frederiksen om hur man ska komma tillrätta med koranbränningarna.

I ett inlägg på Instagram på söndagen skriver statsminister Ulf Kristersson att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

”I Sverige har vi också redan påbörjat ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet”, skriver han.

Under det senaste dygnet har Ulf Kristersson haft en tät dialog med Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Han beskriver Sverige och Danmark som de två mest välfungerande demokratierna i världen.

”Åtgärder behövs” ”Även om vägen framåt kanske inte blir exakt densamma i olika länder så gör vi nu samma analys: att situationen är farlig och att åtgärder behövs för att stärka vår motståndskraft, skriver Ulf Kristersson.

Danmark vill begränsa rätten att bränna koranen Danmark vill inför rättsliga begränsningar när det gäller protester som innebär koranbränning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt uppger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen att den danska regeringen försöker hitta ett juridiskt verktyg som kan förhindra koranbränning utanför utländska ambassader, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau, enligt TT.

”Vi har nyligen sett några incidenter utförda av ett fåtal personer, som endast tjänar syftet att så splittring i en värld som faktiskt behöver enighet”, säger Lars Løkke Rasmussen, enligt Ritzau.

SVT Nyheter söker Ulf Kristersson.

  • naharin
    link
    fedilink
    arrow-up
    27
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    Jag är rädd att det här är ett fall av att man försöker tillämpa chockdoktrinen för att få mandat att genomföra många nyliberala förslag. Högern har alltid velat omvandla Sverige till en nattväktarstat. Här får de en chans att införa mer övervakning och kontroll. Samtidigt har de under många år gett mer till aktieägarna och de rikaste i samhället.

    • shotgunpulse@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      arrow-down
      2
      ·
      11 months ago

      Det är inget nyliberalt med mer övervakning och kontroll. Nattväktarstat är inte samma sak som en auktoritär polisstat. Vi rör oss helt klart i riktning mot en auktoritär polisstat, men det är alltså inget nyliberalt eller nattväktarstatligt med det och tyvärr vill ”båda sidor” av riksdagen ha preventiva avlyssningar utan brottsmisstanke och liknande oskick.

      • naharin
        link
        fedilink
        arrow-up
        6
        ·
        11 months ago

        Den klassiska liberalismens mål är att införa en nattväktarstat, vars enda uppgift är att ingripa när individerna kränker varandras rättigheter till liv, frihet och egendom, och detta gör den genom att ansvara för polis, domstolar och militär.

        Från Wikipedia.

        • Victor
          link
          fedilink
          arrow-up
          4
          ·
          11 months ago

          Jag tror du har missförstått vad en nattväktarstat är. En nattväktarstat ska enbart och uteslutande syssla med ovan nämnda saker. En nattväktarstat är således betydligt mindre till både storlek och kostnad. Den raka motsatsen skulle vara nån auktoritär polisstat som har betydligt större medele till sitt förfogande.