Enkelrum görs till dubbelrum och intagna går utan sysselsättning. Samtliga nio fängelser i Stockholms län är överbelagda och kriminalvårdare vittnar om en tuff arbetssituation när antalet intagna ökar.
– Arbetsuppgifterna blir fler, det finns mindre tid att vara en medmänniska, säger Ulrica Åkerström, kriminalvårdare och förtroendevald för fackförbundet ST på anstalten Asptuna.

Under flera års tid har det rapporterats om platsbrist på Sveriges fängelser. Ökade resurser till polisen och straffskärpningar har gjort att fler döms till fängelse.
Regeringen meddelade senast i mitten i juli att de vill införa ytterligare straffskärpningar, vilket sannolikt kommer göra att antalet intagna ökar ytterligare.

Platsbrist på Stockholms fängelser
I juni i år fanns det 994 intagna personer på länets nio fängelser, men endast 883 fasta platser. Det innebär att totalt 111 intagna hade tillfälliga boplatser, till exempel med en annan person i ett enkelrum eller i temporära bostadsrum i lokaler avsedda för annat.

Intagna går sysslolösa
Det stora antalet intagna gör det svårt att ordna sysselsättning, till exempel arbete i verkstad eller undervisning, åt alla – trots att det finns en sådan skyldighet enligt lag. Sysselsättningsgraden bland Stockholms läns intagna är 68 procent.

Kriminalvårdaren Ulrica Åkerström säger att de inte har möjlighet att ge alla intagna på Asptuna arbete. Där är 79 procent av de intagna sysselsatta.

– Det leder till en frustration, stress och ilska hos intagna. Man får kanske inte ut det som man vill av sysselsättningen, säger hon.