Från artikeln:

När Stockholmsmarknader arrangerade sin första loppis i Stockholm 2005 var besökarna i stor utsträckning en samling specialintresserade och härligt nördiga människor, berättar Maria Wiberg som driver företaget som arrangerar många av Stockholms stora loppisar.

Sedan dess har det hänt mycket.

Med tiden kom fler och fler för att fynda och sälja, inte minst tack vare tv-programmet Antikrundan. Och nu är vi på väg in i en tredje våg, menar hon.

Har koll
– Loppis är inte längre en trend, det är inte något nytt. Det är lika naturligt som att handla i ett köpcentrum.

Hon säger att intresset i år större än någonsin. Varje helg kommer tiostusentals besökare, och antalet försäljare pendlar mellan 500 och 1000 per helg, vilket är dubbelt så många som förra året.

Bra loppisväder och hög inflation är några faktorer. En post-pandemieffekt är en annan.

– Vi har verkligen märkt av ett jättesug i år, större än någonsin tidigare. Vi trodde att det skulle komma förra året när restriktionerna släppte. Men sommaren 2022 var ganska stillsam, folk var nog fortfarande vana att undvika folksamlingar då.

Efter att samlarna fått sällskap av svenssons runt loppisborden har Maria Wiberg börjat se ett nytt fenomen: Unga som ”flippar”. Det innebär att man köper grejer på loppis för att sedan sälja dem vidare till ett högre pris. Antingen på nätet eller på en fysisk loppis.

– Det är personer som har koll. De vet när det är billigt, och vad man skulle kunna ta betalt.

Eller iskalla
Vad som är hett för stunden kan variera. Men en del saker är alltid eftertraktade. Eller iskalla.

– Barnkläder går alltid bra. Brädspel och tv-spel som playstation och andra konsoler går också åt.

Bilbarnstolar och Ikeabordet Lack hör däremot till de mest svårsålda objekten. Faktum är att de i stor utsträckning dumpas av besvikna säljare som inte vill ta med dem hem igen, berättar Maria Wiberg.

Det bästa fyndet är saker man behöver, tycker Antikrundans expert Joakim Bengtsson. Han handlar gärna porslin, linne, bestick, ”fina gamla lakan”, dukar, tavlor och möbler.

– Jag älskar loppis! Det är ju bättre än julafton, för du vet aldrig vad du hittar! Man kan ta med sig Ikeakatalogen och jämföra. Vad kostar det att köpa en likvärdig på loppis? Kostar en ny 500 kronor på Ikea och 50 på loppis har du ju gjort ett fynd. Blir du biten är det som ett gift, du kan inte sluta!

Joakim Bengtsson menar att priserna definitivt är högre i Stockholm än på favoritloppisarna i Skåne, men att allt är genomgånget och fräscht här. Han gillar särskilt loppisen på Hötorget och Röda korsets butik på Östgötagatan.

– För att kunna köpa något och sälja det dyrare måste du ha lite kunskap och veta att det är Stig Lindberg eller någon känd designer som gjort det.

Manglade lakan
– Jag var på studentfest och studenten fick en hel uppsättning med silverbestick från 1960-talet och en linneduk. På den tiden kostade nästan ett bestick mer än vad jag gav för hela kollektionen.

– Jag var på en annan loppis med jättefina bestick från Boda nova. De kostade 60 kronor för 12 av varje. Jag älskar manglade lakan och köpte även en mangel för 200 spänn. En jättebra som kostar 4 000 som ny!

Instagrammaren Gustav Broström blev nyligen utsedd till Årets second hand-profil av Erikshjälpen. Han menar att loppis blivit allt mer poppis till följd av av ökad miljömedvetenhet, inflytande från influencers och sämre ekonomiska tider.

– Det är kul att även tonåringar engagerat letar bland klädhögarna.

– Tråkigt är däremot att flera loppisar numera domineras av barnkläder och leksaker, vilket gör det svårare att hitta intressanta föremål. Men är man på jakt efter just barnkläder tycker jag att bakluckeloppisar är bra.

Han tipsar även om att ha en inköpslista, vara öppen för oväntade skatter och komma tidigt på morgonen. Han rekommenderar också att leta efter äldre sängkläder.

– Kvaliteten är oslagbar